latinica  ћирилица
09/11/2017 |  11:21 ⇒ 12:20 | Аутор: РТРС

ММФ: Усвојити реформске законе који отварају пут новим институцијама

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда истакао је у разговору са шефом Мисије ММФ-а Надимом Илахијем да ће институцијама БиХ и идуће године бити на располагању 950 милиона КМ, а на састанку је наведено да је неопходно прихватити реформске законе чији је циљ отварање пута за нове инвестиције.
Сарајево, Беванда - ММФ - Фото: СРНА
Сарајево, Беванда - ММФФото: СРНА

Беванда и Илахи разговарали су данас о могућности наставка аранжмана с ММФ-ом, који је заустављен прије исплате друге транше јер нису испуњени услови из Писма намјере, попут измјена Закона о акцизама у БиХ и Закона о осигурању депозита.

На састанку је наглашено да је неопходно прихватити реформске законе чији је циљ отварање пута за нове инвестиције, али и наставак сарадње с осталим међународним финансијским институцијама чији су пројекти условљени овим законским рјешењима, саопштено је из Министарства финансија.

Током састанка Беванде са представницима ММФ-а речено је да усвајање буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ иде планираном динамиком, те ће се данас Савјет министара изјашњавати о документу оквирног буџета, а у наредним данима и о буџету за идућу годину.

Беванда је истакао да је креирање буџета увијек праћено великим захтјевима буџетских корисника, али да се Министарство финансија и трезора придржавало Глобалног фискалног оквира и документа оквирног буџета, те ће институцијама и идуће године бити на располагању 950 милиона КМ.

Он је нагласио да додатних запошљавања у институцијама БиХ нема без одлуке Савјета министара, те да ће се та пракса наставити и убудуће, као и спровођење мјера штедње у јавној потрошњи, наводи се у саопштењу.

До сада је у оквиру аранжмана између БиХ и ММФ-а исплаћена прва транша од око 150 милиона КМ, а укупна вриједност кредитног програма је око 1,1 милијарду КМ.

Састанку је присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Франческо Пароди.

Извор: СРНА