latinica  ћирилица
09/11/2017 |  12:02 | Аутор: РТРС

Ердоган: Сарадња Београда и Анкаре најчвршћа основа за стабилност региона

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган упутио је писмо предсједнику Србије Александру Вучићу у ком је поручио да су мир и стабилност Балкана од највећег значаја за Турску и да стога цијени конструктивни приступ који је Вучић показао.
Ердоган и Вучић - Фото: РТРС
Ердоган и ВучићФото: РТРС

Он је поновио позив Вучићу да посјети Турску и нагласио да помно прати кораке које предсједник Србије предузима ка земљама региона као и то да је Турска увијек спремна да допринесе залагањима усмјереним ка заштити мира и стабилности.

"Сарадња Турске и Србије, кључних земаља региона, биће најчвршћа основа за стабилност и благостање региона", оцијенио је Ердоган, саопштено је из Прес службе предсједника Србије.

Он је истакао да је трилатерални процес Турска-Србија-БиХ користан механизам, а да је договор постигнут током његове посјете Србији о отпочињању припрема за самит који ће се одржати наредне године, важан корак за цијели регион.

"Користим ову прилику да истакнем захвалност за сарадњу у нашој борби против терористичке организације ФЕТО, као и за храбре кораке које сте предузели", навео је Ердоган.

Ердоган је захвалио Вучићу на, како је навео, љубазном писму које му је предсједник Србије упутио након његове посјете Србији и нагласио да му је била част да буде један од првих предсједника који је посјетио "прелијепу Србију" након ступања Вучића на дужност предсједника.

Турски предсједник изразио је захвалност због гостопримства које је пружено његовој делегацији и њему током посјете.

"Потписивање заједничке декларације о оснивању високог савјета за сарадњу је исход наше воље да даље унапређујемо билатералне односе. Оснивање Савјета чиниће оквир за наставак међусобних посјета на високом нивоу, чија је организација праћена интензитетом и продуктивношћу", рекао је он.

Турски предсједник истакао је да је "посебно дирнут срдачним пријемом током заједничке посјете региону Санџак, који представља мост пријатељства између двије земље".

"Подстичемо истакнуте пословне људе из Турске, који су заједно са мном посјетили Србију, да улажу у Санџак. Сигуран сам да су предузели конкретне кораке на овом пољу на састанцима које су одржали са својим саговорницима", навео је Ердоган.

Он је поручио да најискреније вјерује да ће Србија под лидерством Вучића достићи још просперитетнију будућност.

Ердоган је поновио да ће му бити задовољство да буде домаћин Вучићу у Турској, да би јачали сарадњу, те упутио "најљепше жеље пријатељском народу Србије"

Извор: СРНА