latinica  ћирилица
09/11/2017 |  13:23 ⇒ 16:26 | Аутор: РТРС

Бањалучки Окружни суд поништио контроверзно рјешење у случају "Наш дом"

Бањалучки Окружни суд поништио је контроверзно рјешење Републичке управе за имовинско геодетске послове (РУГИП) у случају милионске вриједне зграде "Нашег дома" у Бањалуци, због којег је иза решетака завршио шеф бањалучке испоставе РУГИП-а Драган Груловић, сазнаје РТРС.
Окружни суд у Бањалуци - Фото: РТРС
Окружни суд у БањалуциФото: РТРС

Ова одлука отвара могућност да град Бањалука поврати власништво над овим објектом.

Овом одлуком, суд је одлучио да је град Бањалука био у праву кад је тражио да се понови поступак уписа у земљишне књиге вриједне некретнине у центру града, а на коју полаже право. Овај случај је, подсјетимо, доспио у жижу јавност након што је градоначелник Игор Радојичић алармирао јавност на контраверзно дјеловање РУГИП-а и бившег правобраниоца Мирка Стојчиновића у вези овог случаја.

Управо ова афера је, по писању медија, довео до хапшења Стојчиновића и Груловића, којимa се на терет ставља још неколико спорних предмета везаних за низ атрактивних локација у власништву града.

Према одлуци, у коју је РТРС имао увид, суд је утврдио да је град Бањалука морао бити укључен у поступак утврђивања власништва над објектом, а што је РУГИП, под вођством Груловића, упорно одбијао.

Предметни управни поступак, који је окончан правоснажним рјешењем, требало је провести уз учешће и тужиоца (Град Бањалука), као заинтересованог лица јер је он уписан у земљишним књигама – наводи се у пресуди. Овом пресудом, РУГИП-у је наложено да у року од мјесец дана доносе ново рјешење о обнови поступка у којем ће се доказивати ко је, заиста, власник спорног објекат.

У правосудним круговима ова пресуда се тумачи као својеврсна побједа бањалучких власти у борби за овај објекат, који је, као се тумачи у јавност, постао симбол отуђења градске имовине.

Већ годину дана, Радојичић апелује на све надлежне институције да се истражи спорне поступке РУГИП-а и Правобранилаштва, тврдећи да се градска имовина покушава отети из градских руку. Ова пресуда је у том смислу од изузетног значаја, поготово што је РУГИП готово идентично рјешење донио и у случају "Грађа", са којим се такође доводе у везу управо Груловић и Стојчиновић – тврде наши саговорници.

Афера "Наш дом" доспјела је у јавност након што је Радојичић написао писмо Министарству правде, жалећи се на поступање Правобранилаштва и РУГИП-а у овом, али и још неколико, спорних случајева, попут земљишта Пољопривредне школе.

Случај "Наш дом" затекао је нову градску администрацију у првом данима преузимања власти, након што су адвокати Горана Бојића, који је у поступку приватизације купио ово предузеће, донијели упис у земљишних књига у којем је стајало да је Бојић власник објеката, а који је у градским рукама још од 50-тих година бившег вијека.

Тек тада, сазнало се да је Бојић, под веома сумњивим околностима, успио да упише објекат на себе, и поред тога што је Врховни суд Републике Српске још 2006. гопдине утврдио да је власник објекта, заправо, град Бањалука. Да ствар буде занимљивија, Правобранилаштво и РУГИП нису били ни обавијестили град да се води нови поступак и да је Бојић успио да дође до уписа у земљишњим књигама.

Непосредно након тога, дошло је до оставке, а накнадно и хапшења бившег правобраниоца Стојчиновића. Заједно са њим, ухапшен је и његов замјеник Борислав Јеличић.

Према оптужници, која је подигнута прошлог мјесеца, они су осумњичени за злоупотребу службеног положаја или овлаштења у случајевима "Наш дом" и "Грађа". Према оптужници, терете се да су предузећима "Наш дом" и "Грађа" омогућили да на себе укњиже некретнине, чиме је град Бањалука оштећен за више од 7,5 милиона КМ.

Недавно је, због истог случаја, са лисицама на рукама завршио и шеф бањалучког РУГИП-а Груловић.