latinica  ћирилица
09/11/2017 |  14:47 | Аутор: РТРС

Породице погинулих: Омогућити Којићу да трага за истином о злочинима над Србима

Општинска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница осудила је пријетње смрћу упућене директору Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милораду Којићу, те затражила од надлежних да га заштите и омогуће му да настави рад на утврђивању истине од злочинима над Србима.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

Ова организација у саопштењу наводи да пружа подршку Којићу и оцјењује да његов добар рад и резултати овог републичког центра не одговарају починиоцима злочина над српским народом и њиховим заштитницима и сљедбеницима.

"Нико нема право да пријети и тиме покушава да сакрије истину и злочине који су почињени, јер истина је само једна и од ње се не може побјећи", поручују српске породице погинулих из Сребренице.

Ова организација тражи да Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске предузме све да заштити Којића и његову породицу, да му се омогући да настави рад, да се открије ко је упутио пријетње и да се починилац и евентуални налогодавац судски процесуирају.

Породице погинулих дају безрезервну подршку Којићу и Центру на чијем је челу, те изражавају увјерење да ће он и његова породица бити адекватно заштићени, да га пријетње неће заплашити, да ће настави да се бори и заступа истину и аргументовано је саопштава јавности, те да ће отворити још многе процесе ради утврђивања истине о рату у БиХ и почињеним злочинима над припадницима српског народа, без чега БиХ нема перспективу.

У саопштењу се напомиње да је јако битно када су пријетње упућене, а то је након доношења срамне ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, послије које је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица поднио Високом судском и тужилачком савјету БиХ пријаве против 15 судија и тужилаца који су у рату као војне судије и тужиоци такозване Армије БиХ осуђивали Србе, неосновано их држећи у затворима и логорима.

Директору Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милораду Којићу упућене су пријетње смрћу, о чему је обавијештено Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, саопштено је из Републичког центра.

Извор: СРНА