latinica  ћирилица
09/11/2017 |  16:56 ⇒ 16:57 | Аутор: РТРС

Финализована анализа Нацрта оквирног буџета институција БиХ

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић изјавио је данас у Сарајеву да је Савјет обавио коначну анализу документа Оквирног буџета институција БиХ за период 2018-2020. година.
Сарајево, Парламент БиХ - Фото: klix.ba
Сарајево, Парламент БиХФото: klix.ba

"Обавили смо финалну анализу документа оквирног буџета. Послије усвојених примједби, тај документ биће основа за предлагање буџета институција БиХ за наредну годину. Захвалили смо Министарству трезора и лицима која су била укључена у креирање овог документа", рекао је Звиздић на конференцији за новинаре.

Он је додао да није ријеч ни о каквим суштинским примједбама, него о функционалним приједлозима који ће унаприједити рад надлежних агенција.

Према његовим ријечима, уз овај документ усвојен је и Приједлог програма јавних инвестиција/развојно-инвестициони програм институција БиХ за период 2018-2020. година.

Он је истакао да је Савјет министара данас утврдио приједлоге три закона - Нацрт закона о осигурању депозита у банкама БиХ, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о деминирању у БиХ, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о спорту у БиХ.

"Законом о осигурању депозита о банкама у БиХ је заокружен пакет од пет закона који су битни за банкарски систем БиХ и који су дио претходних мјера унутар аранжамана БиХ са ММФ-ом", навео је Звиздић.

Он је додао да Закон о деминирању у БиХ уноси додатне компоненте у противминском дјеловању и први пут дефинише надлежности обуке деминера и обуке паса, као и укупна заштитна права из радног односа деминера, према којем деминер може дневно радити највише пет часова, а предложено је и признањвање пензијсог стажа са увећаним трајањем од 16 мјесеци за сваку годину стажа осигурања.

Измјене и допуне закона о спорту, навео је Звизић, односе се на увођење арбитражних спортских тијела у спортским савезима, дефинисање статуса специјалне олимпијаде у БиХ, као удружења на нивоу БиХ.

Према његовим ријечима, пооштравају се и неке кривичне одредбе овог закона, односно да се кажњава правно лице које у БиХ организује неку међунардону спортску манифестацију која није усклађена са европским стандардима о сузбијању насиља и недоличног понашања гледалаца на спортским приредбама.

"Важно је поменути да активно радимо на ревитализацији Унске пруге, као једног од најрентабилнијих начина превоза путника и роба на правцу сјевер-југ", рекао је Звиздић.

Савјет министара је, навео је он, данас одобрио додатна грант средства у вези са пречишћавањем отпадних вода у Зеници, а ријеч је о средствима Швајцарске.

"Усвојен је и споразум са Кином о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша што је добра порука за јачање односа БиХ и Кине, у области туризма", рекао је Звиздић.

Он је истакао да је усвојена иницијатива за вођење преговора за реструктуисање жељезница Републике Српске и додао да и процес одговарања на Упитник Европске комисије иде планираном динамиком и да су припремљени одговори из 28 поглавља.

Предсједавајући Савјета министара БиХ најавио је посјету делегације ФАТФ-а
/међународно тијело за борбу против прања новца и финансирања тероризма/
16. и 17 . јануара БиХ, током које се очекује контрола спровођења низа законских аката у БиХ с циљем скидања БиХ са свих листа ФАТФ-а које се тичу прања новца и финансирања тероризма.

Министар финансија и трезора Вјекослав Беванда поновио је да је утврђен Оквирни програм буџета институција БиХ, додуше, са малим закашњењем.

"Каснили смо због тога што смо дуго чекали да на Фискалном савјету утврдимо глобални фискални оквир, који је на нивоу од 950 милона КМ са приходима од индиректних пореза од 750 милиона КМ. Програм јавних инвестиција урађен је по новој модерној методологији и биће то добар и користан документ за институције БиХ", поручио је Беванда.

Закон о осигурању депозита, истакао је он, такође је добра ствар за БиХ и нема никаквог преноса надлежности, него се омогућава реструктурисање банака прије њихове евентуалне пропасти с циљем заштите грађана, односно клијената банака.

Беванда је потврдио да је Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ донио одлуку о повећању цијене акциза на дуван и дуванске производе, уз коментар да у БиХ цвјета сива економија и сиво тржиште трговине дувана, тако да је потребна шира акција на сузбијању овог проблема.

И Беванда и Звиздић су навели да су отпочеле редовне активности са делегацијом ММФ-а, али су демантовали неке новинске написе да је ријеч о тајним састанцима на којима се воде разговори о акцизама на гориво.

Према њиховим ријечима, ММФ није улазио у структуру закона о акцизама у БиХ и није било тајног састанка, него је ријеч о анализи реализације раније зацртаних мјера, као и одређених рокова.

Одговарајући на питање новинара у вези са Протоколом између Републике Српске и Хрватске о увозу гаса, Звиздић је поновио да "сматра да је изабран погрешан пут потписивања тог уговора мимо устаљених процедура путем Савјета министара и потврђивања у парламенту БиХ, тако да је тај акт наводно упитан са аспекта међународног права".

"Хрватска је наш сусјед и пријатељска држава на коју се ослањамо на нашем европском путу и ми ћемо и овај проблем покушати да ријешимо договором обију страна и институција", рекао је Звиздић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић кратко се обратио новинарима и изразио наду у коначно рјешење проблема избора руководства Агенције за мјеритељство БиХ.

Он сматра да неће бити угрожено снабдијевања гасом Федерације БиХ због уговора између Републике Српске и Хрватске, додајући да тај уговор има и еколошки карактер.

Међутим, каже он, Хрватска је била дужна да о овом уговору обавијести БиХ, а само његово потписивање било је непотребно, јер су се о томе могле договорити двије компаније за снабдијевање гасом.

Иако је био најављен и присутан, министар комуникација и транспорта Исмир Јуско није се обраћао новинарима.

Извор: СРНА