latinica  ћирилица
09/11/2017 |  17:34 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Савјет министара расправљао о оквирном буџету заједничких институција БиХ

Савјет министара обавио је данас расправу о оквирном буџету институција БиХ за период од 2018. до 2020. године.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Министарство финансија и трезора БиХ наставиће активности на изради нацрта буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2018. годину, који ће Савјет министара БиХ на једној од наредних сједница размотрити заједно са финалном верзијом оквирног буџета и упутити га Предсједништву БиХ, надлежном за његово предлагање, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Усвојен је Нацрт програма јавних инвестиција/развојно-инвестициони програм институција БиХ 2018-2020. године који садржи податке о 251 пројекту за период 2018-2020. година у укупној вриједности од 1,992 милијарди КМ. Од тога се 1,309 милијарди КМ односи на 154 пројекта у имплементацији, а 683,01 милион КМ на 97 кандидованих пројеката. Вриједност пројеката који директно доприносе социоекономском развоју износи 990,10 милиона КМ.

Процес техничке финализације одговора на питања из Упитника Европске комисије у завршној је фази, наводи се у информацији Дирекције за европске интеграције о тренутним и наредним активностима на припреми одговора на питања из Упитника, коју је Савјет министара на данашњој сједници примио к знању. За превођење је спремно 28 поглавља, а улажу се напори да број неусаглашених одговора буде што мањи, речено је на данашњој сједници.

Подржана је иницијатива Министарства финансија и трезора за вођење преговора ради закључивања уговора о зајму за пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске" између БиХ и Међународне банке за обнову и развој. Зајам вриједан 51,328 милиона евра са роком отплате од 32 године, укључујући 10 година грејс периода, биће искориштен за унапређење оперативне ефикасности и финансијске одрживости жељезница Српске.

Утврђен је Приједлог закона о обезбјеђењу депозита у банкама БиХ који ће бити упућен Парламентарној скупштини на разматрање по скраћеној процедури. Новим законом омогућена је боља заштита депонената приликом трансформације банака у БиХ, те уведена могућност реструктурисања банака. Прописано је да банке које добију дозволу за рад од ентитетских агенција за банкарство аутоматски улазе у процес осигурања депозита.

Савјет министара, као суоснивач Института за нестала лица БиХ, позвао је Међународну комисију за нестала лица /ИЦМП/ да обустави све досадашње једностране активности о измјештању ДНК лабораторије из БиХ у Хаг.

Савјет министара утврдио је данас Приједлог споразума са Владом Кине о међусобном укидању виза.

Извор: СРНА