latinica  ћирилица
09/11/2017 |  20:36 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Медицина у Српској не заостаје за свјетским трендовима

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је у Теслићу, током отварања Петог међународног конгреса доктора медицине Српске са међународним учешћем, да медицина у Републици Српској не заостаје за свјетским трендовима.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је нагласио да треба одати признање носиоцима Конгреса који на овај начин доприносе препознавању Републике Српске као средине која се озбиљно бави здравством.

"Надам се да ће све институције у Српској препознати значај рад у овој области и да ће уложити додатне напоре да би била обезбијеђена и финансијска средства", истакао је Чубриловић.

Навео је да је у претходном периоду урађено много на обнављању здравствених објеката, као и да је похвално то што се домаћи љекари континуирано образују у иностраним клиникама, да би у будућности били на услузи грађанима Републике Српске.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић, коме је уручена плакета за допринос одржавању Конгреса оцијенио је да је Организациони одбор Конгреса успио да окупи еминентне стручњаке из области здравства, чему ресорно министарство и тежи.

"Осим улагања у објекте и опрему, улагање у људе и едукацију најбољи је показатељ да смо на том путу успјели, да имамо добро друштво доктора медицине које је у стању да организује овако добар конгрес са више од 160 радова и 350 учесника", нагласио је Богданић.

Предсједник Форума доктора југоисточне Европе Андреј Кехајов је изразио задовољство због тога што су љекари из Републике Српске чланови овог форума и најавио да ће разговарати са министром Богданићем и члановима Организационог одбора Конгреса да девети Форум доктора југоисточне Европе буде одржан у Републици Српкој.

Предсједник Управног одбора Друштва доктора медицине Републике Српске Синиша Миљковић рекао је да су теме овогодишњег конгреса, између осталог, масовне незаразне болести са акцентом на хипертензију, кардиоваскуларним и церебралним болестима, акутним стањима, новинама у хирургији, дијагностици и терапији.

Извор: СРНА