latinica  ћирилица
10/11/2017 |  10:04 | Аутор: РТРС

Русија одговара на нападе - на мети страни медији

Предсједник Државне думе Вјачеслав Володин наложио је скупштинским комитетима да израде могуће симетричне и реципрочне мјере на акције САД, гдје се од руске компаније "Раша тудеј" тражи да се региструје као страни агент.
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com) -
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com)

"Требало би да наши комитети израде реципрочне приједлоге који би омогућили да начинимо кораке којима се штити наша држава од отвореног мјешања које су покренули амерички медији на територији Русије", изјавио је Володин на сједници Думе.

Он је нагласио да морају да се одреде мјере које треба предузети на територији Русије, а које би омогућиле да се заштити руско информационо пространство од притиска.

"Нисмо се одлучивали на те кораке, сматрали смо да је слобода говора важна побједа, и ми се тог правила придржавамо према свим медијима", додао је он, преноси "Спутњик".

Володин је подсјетио да се руски закон о страним агентима не односи на медије, док САД планирају да свој закон прошире на компаније "Раша тудеј" и Спутњик.

Потпредсједник Државне думе Руске Федерације Петар Толстој изјавио је да Дума може да усвоји свој закон о страним агентима.

"Усвојиће се реципрочне мјере, које ће садржати иста ограничења која Американци покушавају да уведу руским медијима по закону из 1938. године о страним агентима", објаснио је он.

Вашингтон је одлучио да према "Раша тудеј" примијени свој закон о регистрацији страних агената. Америчко Министарство правде дало је компанији, преко које се емитује канал "Раша тудеј" у Америци рок до понедјељка, 13. новембра, да се региструје као страни агент.

Извор: Срна