latinica  ћирилица
10/11/2017 |  14:41 | Аутор: РТРС

Реџиб Бегић, уз Бранка Перића, заобилазним путем до судије Суда БИХ

Постоји велики број судија и тужилаца у цијелој БиХ који нису прошли никакву провјеру ратне или било које друге прошлости, сазнаје Srpskainfo из добро обавијештених извора блиских правосуђу.
Реџиб Бегић (Фото: https://srpskainfo.com) -
Реџиб Бегић (Фото: https://srpskainfo.com)

Међутим, постоје и оне судије и тужиоци који у вријеме вршења провјере ратне прошлости и биографија уопште под окриљем тадашње Независне правосудне комисије (период 2002 -2003. године) којом је руководила међународна заједница, нису прошли тест тих провјера и у то вријеме нису именовани на позиције судија и тужилаца, да би након што је формиран ВСТС сачињен од домаћих чланова (2004. године) исти ти људи накнадно били именовани за судије и тужиоце, занемарујући чињеницу да приликом ранијег процеса нису задовољили на провјерама прошлости.

Један од таквих судија је и судија Суда БиХ Реџиб Бегић који се помиње у информацији Републичког Центра за истраживање рата и ратних злочина Републике Српске, као један од девет судија за које се у тој информацији наводи да имају ратну прошлост која их чини неподобним за вршење судијске дужности у БиХ.

Како сазнајемо, садашњи судија суда БиХ Реџиб Бегић 2003. године није задовољио провјере које изводила тадашња Независна правосудна комисија, да би три године након тога, а након што је формиран тадашњи ВСТС састављен од домаћих чланова, успио под руковођењем тадашњег предсједника ВСТС-а Бранка Перића, да 1.марта 2006. године дође на судијску позицију, и то директно за судију Окружног суда Бањалука све под изговором недостатка бошњачких судија у Окружном суду Бањалука.

Да ствар буде још фрапантнија, након што је на овај начин, уз подршку тадашњег предсједника ВСТС-а Бранка Перића именован за судију Окружног суда Бањалука (иако раније “прекрижен “од стране Независне правосудне комисије јер није задовољио провјере) ту се није дуго задржао него је његова каријера почела стреловито да напредује. Након само годину и четири мјесеца, тачније 1.јула 2007. такође под предсједавањем Бранка Перића именован је, ни мање ни више, него за судију Врховног суда Републике Српске.

Али ту се ствар не завршава, након само три године, тачније 1.јула 2010, поново је именован, овај пут од ВСТС-а под предсједавањем Милорада Новковића за судију Суда БиХ гдје ради и данас.

Након свега, долази се до закључка да не само да није било никакве провјере ратне прошлости судија и тужилаца од 2004. до данас, него су и оне провјере које су урађене 2003. године, манипулацијом тадашњег предсједника ВСТС-а Бранка Перића, вјешто заобиђене.

Извор: Srpskainfo