latinica  ћирилица
10/11/2017 |  19:24 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

У Брчком први "Бизнис форум" (ВИДЕО)

Под покровитељством Владе Дистрикта, у Брчком је организован први "Бизнис форум". Намјера је да се, кроз стручне дискусије теоретичара и успјешних предузетника, пронађу рјешења за унапређење привредног амбијента у Дистрикту Брчко.
Брчко - Бизнис форум - Фото: РТРС
Брчко - Бизнис форумФото: РТРС

Бизнис форумом Дистрикта Брчко, обухваћени су регионални развој, млади и образовање, привредни и пољопривредни потенцијали, саобраћај и туризам.

- Очекујем, закључке који ће нас са позиције струке и науке усмјерити у одређемом правцу, када је у питњу економски развој на подручју дистрикта Брчко, каже Синиша Милић, градоначелник дистрикта Брчко.

За слагедавање тренутне пословне ситуцаије и изазова, изналажење стратегије и могућих нових пословних праваца и афирмације привредних потенцијала Дистрикта Брчко, важно је било чути и мишљење успјешних привредника.

- Говорили смо у почетку да имамо владавину права и да ћемо у односу на друга два ентиета створити нешто, да ћемо направити нешто, да ћемо створити реда. Нажалост ,није се то десило, рекао је Томислав Антуновић, директор Комапаније Антуновић.

- Можда је то сада једна катарза и у БиХ и у Брчко дистрикту, јер се ЕУ стабилише. Има пуно новца, има шансе за инвестиције, можда стварно долази вријеме да се нешто промијени и да се крене напријед, оптимистичан је Илија Студен, предсједник Управе Студен холдинга.

Економски стручњаци истакли су да уз повољан Законски оквир, подзаконске акте, и позитивну инвестициону климу, Дистрикт може брже да се развија од свих.

- Ови примјери бизнисмена који су успјешни у дистрикту Брчко, говоре да је бизнис могућ у БиХ, и да они који запошљвају, који пријвљују људе, који плаћају доприносе, морају бити цијењени од стране политике, нагласио је декан Економског факултета Сарајево, Кемал Козарић.


Поред домаћих привредника из Дистрикта и региона, своје мјесто на Првом бизнис форму, тражили су и пословни људи из Турске, Русије и Индонезије.