latinica  ћирилица
11/11/2017 |  10:37 | Аутор: РТРС

Епидемиолошка ситуација у Српској несигурна, апел за вакцинацију

Институт за јавно здравство Републике Српске затражио је од свих домова здравља да провјере вакциналне картоне дјеце и омладине и обаве имунизацију свих невакцнисаних и оних који су непотпуно вакцинисани МРП вакцином, рекла је начелник Службе за епидемиологију Љубица Јандрић.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Коментаришући појаву епидемије малих богиња у региону, Јандрићева је рекла да је тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској несигурна поготово ако се узме у обзир чињеница да је у Српској смањен обухват вакцинације против малих богиња, што значи да постоје услови за појаву обољелих.

"Према незваничним информацијама које имамо из домова здравља, у посљедње вријеме повећан је број дјеце које родитељи доводе да се вакцинишу против малих богиња", навела је Јандрићева.

Јандрићева је истакла да је приликом посјете педијатру или породичном љекару потребно провјерити вакцинални картон дјеце и омладине и обавити вакцинацију уколико нису вакцинисана или су непотпуно вакцинисана МРП вакцином.

Према њеним ријечима, у вртићима је потребно провести епидемиолошки надзор и провјеру вакциналног статуса дјеце МРП вакцином, те оне који су невакцинисани или нису потпуно вакцинисани упутити у вакцинални центар и провести вакцинацију.

"Све ове мјере су крајње неопходне да би се смањила могућност појаве епидемије малих богиња у Републици Српској", рекла је Јандрићева.

Јандрићева је нагласила да је вакцинација дјеце најсигурнија и најефикаснија превентивна мјера у сузбијању различитих заразних болести.

Мале богиње су прије увођења вакцина биле одговорне за више од 2,5 милиона смртних случајева дјеце широм свијета годишње.

Данас, када се широм свијета проводи систематска вакцинација против њих, процјењује се да од малих богиња годишње умире више од 134.000 дјеце која нису вакцинисана - што представља 367 смртних случајева свакога дана или 15 смртних случајева свакога сата.

Ова заразна болест На Косову и Метохији је однијела један дјечији живот, а епидемија се проширила и на Македонију.

Од почетка октобра до 8. новембра на територији Србије, укључујући подручје надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је 65 случајева малих богиња.

Најмлађа обољела особа је узраста три мјесеца, а најстарија 48 година, док је највећи број обољелих у узрасној групи старијих од 20 година.

Извор: Срна