latinica  ћирилица
11/11/2017 |  16:29 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

За пољопривреду годишње и преко 100 милиона КМ (ВИДЕО)

Министарство пољопривреде на годишњем нивоу за пољопривредне произвођаче издваја око 100 и 110 милиона марака. У протекле четири године уложено је 400 милиона марака, што је укупно шест одсто домаћег буџета.
Подршка пољопривреди - Фото: РТРС
Подршка пољопривредиФото: РТРС

Пољопривредници су, кажу, задовољни подстицајима које су до сада добили, али сматрају да им је Владина помоћ и даље потребна.

Ђуро Цвијић производњом се бави 20 година. Има три објекта за узгој пилића, а годишње произведе 600 тона меса. Поред подршке министарства пољопривредној производњи, каже да је потребно више подстицаја за изгрдњу објеката како би могао унаприједити своју произдодњу.

"Подстицаје које је држава у то вријеме давала, искоришћавао сам. То је било у висини 30 посто на градњу објеката. Јесте да је био лимит по објекту 30 хиљада марака. Имао сам подстицај на куповину нових машини и алатки. То се односи на тракторе. То сам исто искористио и промијенио сам комплет структуру алатки", навео је пољопривредни призвођач из Српца Ђуро Цвијић.

Чедомир Боројевић из Шамца дневно произведе око три хиљаде литара млијека. Задовољан је подстицајима.

"Однос министарства пољопривреде према овом послу је веома коректан. До те мјере коректан да производња млијека једнако вреднује  као што је то у савременијим најмодернијим пољопривредама западне Европе", истакао је Боројевић.

Ниво финансирања пољопривредне производње у Републици Српској је задовољавајући, истичу из министарства и додају да је тај износ упоредив са улагањима која издваја Европска Унија. 

"Ако бисмо тај ниво финансирања од четристо милиона марака или сто милиона марака на годишњем нивоу поредили са хектарима сјетвених површина, онда бисмо добили однос о улагањима по хектару који износи 400 марака по хектару", додала је савјетница министра пољопривреде Републике Српске Гордана Роквић. 

У министарству поручују да ће наставити редовне исплате подстицаја и тиме подстаћи нови производни циклус.