latinica  ћирилица
12/11/2017 |  15:20 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Потресна животна прича у селу Смољана код Босанског Петровца (ВИДЕО)

Потресна животна прича у селу Смољана код Босанског Петровца. Непокретна 80-огодишња старица Милица Мрђа, у потпуности зависи од туђе његе и помоћи. Пошто нема рођаке који би о њој бринули, једино рјешење било би њено смијештање у дом.
Милица Мрђа - Фото: РТРС
Милица МрђаФото: РТРС

Потресна животна прича у селу Смољана код Босанског Петровца. Непокретна 80-огодишња старица Милица Мрђа, у потпуности зависи од туђе његе и помоћи. Пошто нема рођаке који би о њој бринули, једино рјешење било би њено смијештање у дом. Међутим, у Босанском Петровцу не постоји установа у која би могла да прими Милицу, па је о случају обавијештено и надлежно Федерално министарство.

Тешка болест баку Милицу прије три мјесеца везала је за кревет. Без родбине која би о њој бринула, препуштена је сама себи. Једном у неколико дана обиђу је комшије. Принесу јој храну, промијене пелене. И то је све.

 "А ја овако сама се пробудим, не да спавам него плачем. Нигдје никога, ни дозвати ни како, да има било ко са мном опет би било лакше", рекла је Мрђа.

Милици помаже Гордана Мрђа, чији муж је поријеклом из Смољане. На многа врата је, каже, куцала, молила и тражила да се бака смјести у неку установу, међутим без успјеха. За сада, скромна помоћ стигла је једино од петровачког Центар за социјани рад.

"Задњу седмицу сад донијели су јој храну. Послије два мјесеца донијели су јој нешто хране. Она је пристала сад да иде у дом", изјавила је Гордана Мрђа.

Из Центра за социјални рад тврде да су им руке везане, јер у Босанском Петровцу не постоји установа у коју би Милица могла да буде смјештена. Ипак, кажу, одлучни су да се њен случај ријеши.

Центар за социјални рад Босански Петровац је службеним путем прикупио документацију, те захтјев и комплетан спис упутио надлежном Министарству за давање сагласности за смјештај.

Рјешење за сада није на помолу. А бака Милица, свјесна да нема другог избора, одлучила је да оном ко би о њој бринуо поклони читаво своје имање. Немоћна старица живи у нади да ће се рјешење пронаћи прије зиме, јер хладноћу ће у овом стању и сама – тешко издржати.