latinica  ћирилица
13/11/2017 |  07:37 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Додик: Српска има све елементе државности

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да сања и вјерује да ће Република Српска једног дана бити држава.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

Он је, у интервјуу за Новости, навео да је БиХ неодржива, да представља "морање, а не жељу".

- Када би се Српска данас издвојила, не бисмо имали ниједан проблем да живимо као самостална држава - истакао је Додик.

Додик је рекао да Република Српска има све елементе државности- територију, ефективну власт и народ који то жели. Када је ријеч о међународној заједници, предсједник Српске је рекао да народ треба ослободити тог стереотипа да странци овдје могу да раде шта хоће, а да ми морамо да слушамо.

- Ја сам то прекинуо још 2006, када сам постао премијер. Тада сам прекинуо праксу да се сви материјали прије сједнице Владе шаљу у Канцеларију високог представника - навео је он.

Говорећи о виском представнику Валентину Инцку, Додик је рекао да Инцко мора да оде, али да нико други не дође.

Одговарајући на питање да ли инсистирање на самосталности Српске угрожва позицију Београда у вези са Косовом, предсједник Српске је рекао да Србија из својих разлога мора остати на међународном принципу територијалне недјељивости, имајући у виду Косово које је њено најважније државно питање, али да је, исто тако, Република Српска њено најважније национално питање.

Додик је рекао да је међународна заједница на примјеру Косова, наводно понижавајући Слободана Милошевића, понизила Србе и Србију.

- То говори колико је тај пројекат циничан и антисрпски, а не антимилошевићевски. Циљ је био да се уруше и понизе српска државност и нација. Албанцима и Србима који ратују и убијају се, међународна заједница каже - разиђите се. Муслиманима и Србима који такође ратују и не воле се, кажу - морате да будете заједно. То је лицемјерје међународне заједнице. Није нам понуђено фер рјешење - нагласио је Додик.

Говорећи о заједничкој декларацији Српске и Србије о правима српског народа, Додик је рекао да би заједнички тим ових дана требало да разматра текст декларације, који ће након усаглашавања бити упућен у скупштинску процедуру.

- То ће бити први пут да скупштине Србије и Српске донесу идентичан акт и то је веома важно - нагласио је предсједник Српске, истакавши да декларација неће бити основ за дестабилизацију, те да је њен циљ афирмација права.

- Ми не желимо да будемо "босански" Срби. Хоћемо да изразимо да су Срби -  Срби, гдје год да живе. Да нису ничији, да припадају свом народу и воле Србију - поручио је предсједник Српске.