latinica  ћирилица
13/11/2017 |  08:25 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Дачић: Србија не уводи санкције пријатељима

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић испричао је у интервјуу за лист "Известија" шта сматра "најсвјетлијим примјером двоструких стандарда и лицемјерја свјетске политике".
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

- Свјетски центри моћи су се заиграли када су мислили да је могуће прекрајати границе на Балкану, јер овај регион није дио ЕУ. То је један од најсвјетлијих примјера двоструких стандарда и лицемјерја свјетске политике - рекао је министар спољних послова Србије.

Српски шеф дипломатије је додао да ће Београд остати присталица европских принципа и демократије, али неће жртвовати своју независност.

- Наставићемо да се боримо за своју будућност, сарађујемо са нашим сусједима и покушамо да ријешимо проблем - рекао је Дачић.

На питање да ли ће Србија увести санкције Русији на захтјев Запада, Дачић је одговорио:

- Ми са Русијом желимо да одржавамо свеобухватну сарадњу и пријатељске односе у политичкој и економској области, науци, култури, образовању, као и у питањима одбране, безбједности и војне индустрије. И наставићемо то и убудуће. Стога ће Србија остати досљедна у својој политици и неће се придружити европским антируским санкцијама. Штавише, надамо се и желимо што скорије укидање санкција Русији.

Српски министар је додао да се Србија суочава са посљедицама своје одлуке.

- Србија жели у ЕУ, али никада нећемо ићи против сопствених националних интереса и никада неће увести санкције против пријатеља - истакао је Дачић.

Извор: Спутњик