latinica  ћирилица
13/11/2017 |  13:06 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Жељезнице Републике Српске повећале губитке

Жељезнице Републике Српске су трећи квартал ове године завршиле са новим финансијским минусом, од око 7,7 милиона КМ, чиме је акумулирани губитак овог јавног предузећа повећан на 91,6 милиона КМ.
Жељезнице РС - Фото: РТРС
Жељезнице РСФото: РТРС

У финансијском извјештају, објављеном на Бањалучкој берзи, наведнео је да је број радника у посматраном периоду био 3.055. Кроз анализу стања у Жељезницама, коју је урадила Свјетска банка током 2016. године, утврђено је да ово предузеће има 1.000 запослених вишка и да би се оптимална продуктивност постигла смањењем броја радика.

Влада Републке Српске је у Преднацрту економских реформи у 2018. години подржала пројект реструктурисања овог стратешког привредног друштва, у чему би подршку требало да пружи Свјетска банка. Признају да Жељезнице већ годинама послују са губитком те да финансијска дубиоза, као и кашњење у измирењу пословних обавеза, у великој мјери пријете стечају тог предузећа.

“Губитак и лоша финансијска ситуација су проузроковани високим пословним расходима, у којима доминантно учешће узимају расходи за бруто зараде и накнаде запосленим“, навели су из Владе.

Жељезнице имају око 21 посто мањинских акционара тако да се Српска, како тврде из Владе, није могла задужити за улагање у обнову и модернизацију жељезничке инфраструктуре, због чега су у кредитна задужења морале ићи Жељезнице, иако нису способне да саме редовно сервисирају наведене дугове.

Да би се ријешили проблеми и Жељезнице довеле у стање финансијске одрживости и оперативне ефикасност потребно је из кредита Свјетске банке измирити нагомилане обавезе по основу неисплаћених накнада топлог оброка, пријевоза и регреса према свим запосленима. Осим тога, неопходно је измирити обавезе према Пореској управи за порезе и доприносе, извршити конверзију потраживања, која Република Српска има од Жељезница по основу сервисирања ино дуга у капитал, чиме би се извршило санирање тих обавеза; те смањити број запослених за 1.000 (500 до краја 2017. и још 500 до окончања пројекта 2021.).

У Влади су става да треба извршити и рачуноводствено раздвајање инфраструктуре и операција на двије одвојене организационе јединице, а након извршене конверзије потраживања у капитал РС би постала 100 постотни власник Жељезница Жељезница Српске.

Извор: Независне новине