latinica  ћирилица
13/11/2017 |  14:17 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Обиљежено 99 година од ослобођења Требиња (ВИДЕО)

У Требињу је данас одржана свечана сједница Скупштине града поводом 99 година од ослобођења Требиња у Првом свјетском рату, када је Трећи батаљон 14. пјешадијског пука Тимочке дивизије српске војске донио слободу грађанима након вишевијековне окупације, прво турских, а затим аустроугарских окупатора.
Требиње: Свечана сједница Скупштине града - Фото: СРНА
Требиње: Свечана сједница Скупштине градаФото: СРНА

Обраћајући се присутним гостима, градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да су преци оставили бројна свједочанства, али и аманете - да садашње и нове генерације памте и праштају.

- Да памтимо да нам се трагедије не би поновиле, а да прашатамо зато што смо божија дјеца и зашто што смо Богу јединоме сви на свијету браћа - навео је Петровић.

Исказујући захвалност и поштовање свим жртвама, Петровић је истакао да ће се, обиљежавајући значајне датуме, наредне године морати учврстити перспектива и поглед на оно што је претходило избијању Првог свјетског рата и што је настало као његова посљедица.

- Такав циљ нас обавезује да у меморијалне пројекте унесемо много више и ума и срца, како би млађе генерације јасно видјеле и усвојиле оно што треба да чувају као светињу - нагласио је Петровић.

Он каже да Градска управа Требиње настоји да слиједи оно на шта су преци обавезали будуће нараштаје - да се гради један богатији и љепши живот у граду.

- Желимо да урадимо што више у два плана – да завршимо пројекте који су дуго били на чекању, као што су водоснабдијевање, реконструкција градских улица, санација колектора отпадних вода, али и реализацију других капиталних пројеката - навео је Петровић.

Говорећи о протеклих 365 дана власти, Петровић је истакао да је градска управа покренула све програме и пројекте из заједничке платформе коалиције "За снажно Требиње", с акцентом на породицу.

Свечаној сједници Скупштине града присуствовали су представници Српске православне цркве, директор "Електропривреде Републике Српске" Жељко Ковачевић, те представници привредног, политичког и културног живота града.

Након сједнице, делегација града положила је цвијеће на Споменик ослободиоцима Требиња од 1914. до 1918. године.

Цвијеће је положено и на спомен-обиљежја из свих ослободилачких ратова, које је требињски народ водио у протеклим вијековима.

Извор: СРНА