latinica  ћирилица
13/11/2017 |  14:21 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Београд: Академска заједница Србије на округлом столу о Космету

У Палати "Србија" одржава се други округли сто у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, у организацији Института друштвених и хуманистичких наука.
Учесници Округлог стола у Палати "Србија" - Фото: РТС
Учесници Округлог стола у Палати "Србија"Фото: РТС

У наставку унутрашњег дијалога о Косову и Метохији који је покренут на иницијативу предсједника Србије, Александра Вучића, о могућим рјешењима тог питања мишљења су данас изнијели представници 22 института друштвених наука и више од 50 научноистраживачких радника.

Директори и сарадници акредитованих института хуманистичких и друштвених наука у Србији, укључујући и институте Српске академије наука и умјетности, говорили су о рјешењу косовског питања у свјетлу ширих, европских интеграција. Предложено је одржавање велике међународне конференције за налажење цјеловитог, одрживог, праведног и трајног рјешења, али и формирање националне комисије.

Већина је истакла потребу оснаживања српске заједнице у покрајини, инсистирање на имовинским и личним правима, али и јачање Србије прије свега на економском, а онда и на институционалном плану као начину за релаксирање проблема на КиМ.

Скупу присуствују министар просвете Младен Шарчевић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић.

Извор: РТС