latinica  ћирилица
13/11/2017 |  16:27 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Трамп у Манили: Велики напредак у преговорима о трговини

Предсједник САД Доналд Трамп изјавио је да је направљен велики напредак у преговорима о трговини са лидерима Јапана и Аустралије.

Он се на маргинама самита лидера Азије /АСЕАН/ у Манили састао са јапанским и аустралијским премијером Шинзо Абеом и Малколмом Турнбулом.

Амерички предсједник новинарима је рекао да су тројица лидера разговарала и о тензијама на Корејском полуострву, укључујући балистичке тестове Пјонгјанга.

Турнбул је изјавио да се "несмотреност" Сјеверне Кореје мора зауставити, док је Абе рекао да је обезбјеђивање регионалног мира и стабилности највећи изазов када је ријеч о Сјеверној Кореји.

Из Бијеле куће је након састанка саопштено да су лидери потврдили посвећеност одржавању максималног притиска на Пјонгјанг, у напорима да се Корејско полуострво денуклеаризује.

"Лидери су разговарали и о проширењу безбједносне сарадње на одвраћању Пјонгјанга од развијања нуклеарног програма, као и на пољу одбране од сјевернокорејске агресије", наводи се у саопштењу.

У саопштењу из Бијеле куће додаје се да су Трамп, Турнбул и Абе разговарали о "слободној и отвореној" трговини у индо-пацифичком региону, као и о потреби за "поштеном и реципрочном трговином".

Извор: Срна