latinica  ћирилица
13/11/2017 |  18:49 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Изетбеговић призива подривање уставног поретка БиХ

Изјава /бошњачког члана Предсједништва БиХ/Бакира Изетбеговића да ће БиХ признати нелегалну косовску државност је више удар на БиХ него на Србију, јер је то директно призивање подривања уставног поретка БиХ, рекао је Срни политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Он је указао да је за такву одлуку у БиХ потребан консензус сва три народа, односно њихових легитимних представника, "па је отуда јасно да је то немогуће, јер би српски народ блокирао ту врсту одлуке".

"То што је рекао Изетбеговић јесте једна врста пријетње да ће у БиХ доћи до покушаја преврата или пуча, односно покушаја суспензије државног уређења науштрб Републике Српске и српског народа, јер само таква БиХ, која би анулирала на насилан начин Дејтон, могла би да призна Косово и Метохију као независну државу", рекао је Анђелковић.

Он је оцијенио да не би требало олако посматрати Изетбеговићеву изјаву и упозорио да она представља призивање нових сукоба у БиХ.

"Ово треба схватити озбиљно, јер ово је од Изетбеговића призивање нових сукоба у БиХ и стварање озбиљних тензија, које могу да угрозе мир на Балкану", закључио је Анђелковић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је за "Дојче веле" да је БиХ већ требало да призна Косово и да планира да то учини.

Извор: СРНА