latinica  ћирилица
14/11/2017 |  12:54 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

Приједлог Закона о акцизама Независног блока није у складу са Уставом

Чланови Уставноправне комисије Представничког дома парламента БиХ утврдили су данас да Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ, чији су предлагачи посланици Независног блока Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић, није усклађен са Уставом и правним системом БиХ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Члан Комисије Никола Ловриновић из ХДЗ-а констатовао је да овај приједлог није усклађен са правним насљеђем ЕУ, као ни са Споразумом о стабилизацији и придруживању, што потврђује и мишљење Дирекције за европске интеграције БиХ.

Шефик Џаферовић из СДА каже да му није јасно како су предлагачи замислили да се планира одређени износ средстава за путарину, а да се потом та средства распоређују у већем проценту.

Током расправе, Шепић је навео да они овим приједлогом желе да покрену нови инвестициони циклус у изградњи ауто-путева у БиХ.

"Желимо да деблокирамо средства међународних финансијских институција, као и да ријешимо ово сложено политичко питање у БиХ", рекао је Шепић.

Овим приједлогом закона предвиђено је увођење додатне путарине за изградњу ауто-путева у износу од 0,10 КМ по литри горива, док би се са друге стране смањила акциза на гориво за исти износ, па новац више не би, као до сада, ишао буџетима, већ би био пласиран у инвестиције.

Уставноправна комисија је без расправе утврдила да су Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и Приједлог закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ усклађени са Уставом и правним системом БиХ.

Предлагач оба ова закона је Савјет министара.

Измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ жели се обезбиједити да право на полицијски додатак који имају полицијски службеници Граничне полиције БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ добију и полицијски службеници запослени у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Измјенама Приједлога закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ уводе се врсте накнада за судије, тужиоце и одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама БиХ, као и накнаде за одвојени живот и накнаде трошкова смјештаја у току рада, те накнаде за превоз с циљем стимулисања кандидата за правосудне позиције да аплицирају на позиције ван мјеста њиховог пребивалишта.

Уставни суд БиХ у својим пресудама указао је раније да запослени у правосудним институцијама немају истовјетне накнаде као изабрани званичници, државни службеници, намјештеници и остали запослени у законодавној и извршној власти на нивоу БиХ.

На приједлог шефа Клуба посланика СДС-а Александре Пандуревић разматран је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ваздухопловству БиХ, за кога је утврђено да је усаглашен са Уставом и правним системом БиХ.

Предложеним измјенама закона предвиђа се да генерални директор Дирекције за цивилно ваздухопловство и његов замјеник не буду више државни службеници, већ именована лица у складу са Законом о министарским именовањима, именовањима Савјета министара и другим именовањима у БиХ, као што је то случај и са другим директорима и њиховим замјеницима управних организација у БиХ.

На овај начин, истиче Пандуревићева, обезбиједиће се поштивање принципа законитости, јединства правног поретка, економичности, као и ефикаснији рад државне службе.

Уставноправна комисија утврдила је да је Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, чији су предлагачи Соколовић, Шепић и Ахметовић, усклађен са Уставом и правним системом БиХ.

Прихватајући приједлоге Борјане Кришто из ХДЗ-а и Пандуревићеве, Комисија је донијела закључак да се овај приједлог закона упути Централној изборној комисији БиХ и од њених чланова затражи мишљење, посебно у дијелу који се тиче проширења листе кандидата који, осим политичких субјеката, могу да поднесу приговор на неправиности током изборног процеса.

Предлагачи измјена Изборног закона заговарају унапређење изборног процеса у цјелини путем измјена које се односе на процедуру избора предсједника, чланова и њихових замјеника у бирачким одборима, затим стварање претпоставки за увођење електронског гласања, спречавање изборних превара на биралиштима, као и регулисање одржавања поновљених избора у случајевима прекида избора усљед ванредних околности.

Према њиховом приједлогу, измјене закона би требало да обезбиједе шири круг лица која могу да уложе приговор ради заштите изборног права, све с циљем отклањања мањкавости у изборном процесу, спречавању злоупотреба и изборних превара, као и веће транспарентности изборног процеса у БиХ.

Извор: СРНА