latinica  ћирилица
14/11/2017 |  12:58 ⇒ 18:26 | Аутор: РТРС

Комић отворио седми фестивал науке (ВИДЕО)

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић отворио је данас у бањалучком Дому омладине седми Фестивал науке, чији је циљ подстицање научног развоја на овим просторима.
Бањалука, Комић - отворен Фестивал науке - Фото: СРНА
Бањалука, Комић - отворен Фестивал наукеФото: СРНА

Комић је рекао новинарима да је жеља ресорног министарства да овај фестивал, чија је овогодишња тема "Вјештачка интелигенција", буде интересантан и занимљив, те да заинтригира и мотивише младе да се баве науком и истраживањем.

Он је рекао да су издвајања за науку инвестиција у будућност, те да мале и земље у транзицији увијек имају проблема на том плану, иако је знање развојна шанса.

"То је проблем не само наше земље, већ и региона. Ипак, сваке године настојимо да издвајања за науку буду већа. Управо се усваја буџет Републике Српске и надамо се да ће у одређеном дијелу бити повећања за науку", навео је Комић.

Он каже да ресорно министарство ствара оквире тиме што омогућава научноистраживачким организацијама да учествују у многим европским фондовима, додајући да је у том смјеру важно и учешће пословног сектора.

"Стварамо услове за толерантни партнерски однос, који уз посебан однос према стицању знања и његовој комерцијализацији и примјени треба дати позитивне ефекте. Међу успјешним примјерима комерцијализације је вакуум преса из Добоја, која је у читавом свијету присутна", истакао је Комић.

Предраг Милосавић, који је на Фестивалу заједно са студентима представљао експерименте Одсјека за физику Природно-математичког факултета у Бањалуци, каже да је ове године на скупу мање учесника и огледа, али да се интересовање младих за науку повећава.

"Није спласнуо интерес, што охрабрује. То нису класичне екскурзијске посјете, већ се дјеца заиста интересују за науку. У том смислу и ми смо се потрудили и представили са 18 огледа, од чега је 12 нових", рекао је Милосавић.

Седми Фестивал науке нуди мноштво занимљивих експеримената, презентација и предавања из разних научних области, које посјетиоцима представљају професори и студенти факултета, ученици и наставници средњих школа из Српске и разне компаније.

На овом фестивалу, чији је организатор Министарство науке и технологије Српске, за седам година је било више од 10.000 посјетилаца.

У оквиру Фестивала предвиђени су и дани отворених врата на неколико факултета у Бањалуци, а сутра у 12.00 часова у Народној и универзитетској библиотеци Српске биће отворена изложба "Тесла и Пупин на истом путу".

Истог дана у 19.00 часова у Дјечијем позоришту Српске биће одржана свечана академија на којој ће бити додијељене награде најзаслужнијима у области научно-истраживачког рада.

Комић је најавио да ће бити награђени најбољи студенти првог, другог и трећег циклуса студија, те додијељене награде за најбољи научни часопис, научну публикацију и научно-истраживачу организацију.

Партнер овогодишњег Фестивала науке је компанија "М:тел".

Извор: СРНА