latinica  ћирилица
14/11/2017 |  13:19 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Говедарица: Изетбеговић пореметио односе БиХ и Србије

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавом "да се нада да ће БиХ признати Косово" на крајње дрзак политички начин пореметио добросусједске односе БиХ и Србије.
Вукота Говедарица - Фото: РТРС
Вукота ГоведарицаФото: РТРС

Говедарица је нагласио да стабилност региона зависи од односа БиХ и Србије, те да се Изетбеговић у политичком смислу с времена на вријеме понаша "потпуно неурачунљиво".

"Врло је непримјерено мијешати се у унутрашње односе Србије и појашњавати позицију Санџака, нарочито ако знамо да у том дијелу Србије муслимани имају загарантована сва права и слободе", рекао је он.

Према његовим ријечима, муслимани у Санџаку до те мјере осјећају демократију да су имена улицама и школама почели давати по људима који су у Другом свјетском рату били потврђени злочинци.

"С друге стране, Изетбеговић не крије своје намјере да жели да призна Косово.Замислите када би којим случајем предсједник Србије Александар Вучић изашао у јавност са тезом да подржава независност Републике Српске, како би се Изетбеговић осјећао и шта би све радио са својом дружином", каже Говадарица.

Он је нагласио да, Изетбеговић, ако се тако грчевито бори за независност Косова, мора да буде апсолутно свјестан да ће отворити питање независности Републике Српске.

"Претпостављам да он зна да су Срби у БиХ конститутивни и да никада, ни СДС, ни остале политичке странке у Републици Српској, неће признати независно Косово. Постоји ту још једно питање, зашто Изетбеговић обмањује Бошњаке који живе у БиХ када каже да ће БиХ признати Косово?", истакао је Говадарица.

Говорећи о предстојећем састанку Савјета за имплементацију мира који организује високи представник у БиХ Валентин Инцко, Говедарица је рекао Срни да услови за његово одржавање не постоје све док Инцко не упути јавно извињење Републици Српској због поређења Дана Републике Српске са даном НДХ.

"Не знам зашто је то високи представник урадио и како је могао да стави те двије ствари на вагу. Колико могу да се сјетим, никада нисмо добили извињење, а све политичке партије у Републици Српској су тражиле барем толико", рекао је Говедарица.

Извор: СРНА