latinica  ћирилица
14/11/2017 |  16:43 ⇒ 15/11/2017 | 08:58 | Аутор: РТРС

У Влади консултације о буџету и економској политици, први стигли привредници (ВИДЕО)

У Влади данас делегација ММФ-а. Министар финансија Зоран Тегелтија упознао их је да израда кључних економских докумената иде планираном динамиком, и да би Буџет од 3,3 милијарде марака требало да омогући несметано функционисање институција Републике Српске. Представници Владе и ММФ-а позвали су институције БиХ да испуне своје обавезе, ради наставка аранжмана. Истовремено, привредници су први стигли у Владу, на консултације о Буџету и Економској политици.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Први састанак није изњедрио усаглашавање око свих отворених питања – тек договор да ће се поново састати у настојању да дођу до заједничких рјешења. А отворених питања је много, кажу привредници.

"Нисмо се ми толико бавили буџетом, јер смо ми страна која ствара. Нама је интересантно како и на који начин смањити оптерећење на привреду, како подићи ефикасност свих који су у функцији потребе привреде, како дефинисати законске прописе", изјавио је Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Пословна заједница у наредној години очекује смањење опорезивања рада. Данас су поновили своје захтјеве. Подржали су мјере Владе да од наредне године незапосленим породиљама буде исплаћивана накнада, али инсистирају да то не смије бити на терет запослених мајки.

Сматрамо да у буџету треба наћи средства за ову ставку и да се трудничко боловање у бруто износу рефундирају привреди. Ово ће бити узето у разматрање, формираће се радне групе које ће покушати да нађу изворе средстава у буџету како би се тај проблем ријешио. Наш став је да бисмо радије прихватили да не рјешавамо уопште, ако то нећемо ријешити у цијелости", рекао је Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Растерећење пословања, смањење сиве економије, увођење јаче инспекцијске контроле, заштита домаће производње и подршка инвестирању – најзначајније су теме састанка, поручују из Владе.

"Влада ће у даљој разради Програма економских реформи 2018-2020.године размотрити приједлоге и иницијативе пословне заједнице како би реалне и могуће мјере уградили у политике и програм Владе за наредну годину. Након тога ће бити одржан нови састанак на ком ће се овај документ усагласити“, стоји у саопштењу Одбора за привреду и финасије Владе РС.

Евидентна су позитивна кретања у привреди – раст индустријске производње, извоза и запослености, констатовано је на састанку. Неопходно је, кажу, и даље радити на побољшању услова пословања, како би резултати били још бољи. Консултације социјалних партнера наставиће се и наредних дана.