latinica  ћирилица
14/11/2017 |  18:19 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ 6. и 7. децембра код Вучића

Чланови Предсједништва БиХ прихватили су данас позив предсједника Србије Александра Вучића за званичну посјету Србији 6. и 7. децембра.
Предсједништво БиХ - Фото: СРНА
Предсједништво БиХФото: СРНА

Предсједништво БиХ данас је примило к знању извјештај Савјета министара о активностима у оквиру процеса европских интеграција БиХ, посебно узимајући у обзир извршене и преостале обавезе у вези с припремом одговора на Упитник Европске комисије.

Из Предсједништва је саопштено да је задужен Савјет министара да у сарадњи с Владом Републике Српске, Владом Федерације БиХ, те владама кантона и Владом Брчко дистрикта предузме све неопходне активности ради што хитније доставе одговора из члана 1 Европској комисији.

Савјет министара је задужен да предузме све неопходне кораке и за што скорије одржавање сједнице Колегијума за европске интеграције с циљем рјешавања спорних питања из одговора на Упитник Европске комисије и о резултатима обавијести Предсједништво.

У саопштењу се наводи да је Предсједништво на данашњој сједници примило к знању извјештај о реализацији активности у вези са испуњавањем услова за активирање Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/.

Предсједништво, како се наводи, припадницима Оружаних снага БиХ одаје признање за изванредне резултате и професионалност у извршавању задатака у мисији "Одлучна подршка" у Авганистану. У име Предсједништва БиХ признање ће уручити предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић током посјете припадницима Оружаних снага БиХ у мисији у Авганистану, која ће бити реализована од 20. до 23. новембра.

Чланови Предсједништва дали су сагласност за отварање конзуларне канцеларије Генералног конзулата Србије у Бањалуци, са сједиштем у Требињу. Ова конзуларна канцеларија, у оквиру конзуларног подручја, обухватаће, осим Требиња, и општине Љубиње, Берковићи, Гацко, Билећа, Источни Мостар и Невесиње.

На данашњој сједници прихваћен је Споразум између Савјета министара и Владе Кине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша, те Споразум између Министарства одбране БиХ и Министарства народне одбране Кине о војној помоћи за БиХ.

Прихваћен је и амандман на Споразум о гранту између Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези с Регионалним стамбеним програмом - БиХ два /2013/ и у вези с другим потпројектом у оквиру Програма стамбеног збрињавања у БиХ, као и Нота споразум између Савјета министара и Владе Њемачке о техничкој сарадњи за 2014. годину.

Извор: СРНА