latinica  ћирилица
14/11/2017 |  19:10 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Инцко дубоко забринут због ратнохушкачких изјава

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изражава дубоку забринутост због "недавних раздорних изјава појединих високорангираних политичких и институционалних лидера које подсјећају становнике БиХ на трагичне сукобе из деведесетих, и које нису у складу са дугорочним напорима на промоцији мира, стабилности и просперитета БиХ".
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

"Таква ратнохушкачка реторика је потпуно неприхватљива у контексту Дејтонског мировног споразума", речено је Срни из ОХР-а у писаном одговору на питање како гледају на изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са Републиком Српском и Косовом.

У свјетлу ових изјава, као и других реакција политичких лидера у БиХ које нису допринијеле спуштању тензија, високи представник поновља да је БиХ јединствена, суверена земља која се састоји из два ентитета.

Из ОХР-а напомињу да све странке морају поштовати институције БиХ, те им омогућити да неометано дјелују и доносе одлуке.

Инцко је позвао носиоце јавних функција да одбаце неодговорну реторику и да умјесто тога интензивирају напоре на побољшање рада институција на свим нивоима власти, а у корист свих грађана БиХ.

Извор: Срна