latinica  ћирилица
14/11/2017 |  22:06 | Аутор: РТРС

Трампов син објавио своје дописивање са Викиликсом

Најстарији син америчког предсједника Доналд Трамп Џуниор објавио је серију приватних порука на Твитеру коју је размијенио са организацијом Викиликс за вријеме и по завршетку предсједничких избора 2016, укључујући и молбе те медијске организације да дијели њихове објаве.
Доналд Трамп Џуниор - Фото: AP
Доналд Трамп ЏуниорФото: AP

То објављивање услиједило је неколико сати након што је о тим порукама прво у понедјељак известио "Атлантик" (The Atlantic), а неке од њих размијењене су у вријеме када је сајт објавио украдене имејлове предсједника кампање демократске кандидаткиње Хилари Клинтон, преноси АП.

У тим мејловима Викиликс захваљује на позитивним коментарима тадашњег предсједничког кандидата Доналда Трампа и на томе што их он спомиње, а од његовог сина тражи да им достави пореске пријаве његовог оца.

Та открића, оцјењује агенција, сигурно ће појачати позиве Конгреса Трампу Џуниору да свједочи јавно у оквиру неколико истрага комитета о мијешању Русије у изборе 2016.

Како наводи агенција, они уносе један нови елемент у истрагу која већ мјесецима покушава да открије да ли је било сарадње између руске владе и предводника Трампове кампање.

У преписци се може видјети да је Трамп Џуниор одговорио Викиликсу три пута, од којих се у једном сложио да се "распита наоколо" о политичким акцијама комитета о којем је Викиликс писао.

Дописивања су почела у септембру 2016, а одвијала су се до јула.

Трамп Џуниор је, како агенција наводи, умањио значај тог дописивања након што га је објавио.

"Овдје се налази цеијелиниз порука са викиликса (са моја три невјероватна одговора), од којих је један конгресни комитет одабрао да објави. Како иронично", објавио је он на Твитеру.

Адвокат Трампа Џуниора Алан Футерфас доставио је дописивање конгресним комитетима (три комитета) који су се бавили истрагом о руском мијешању и његовој вези са Трамповом кампањом.

Он је у саопштењу рекао да је на хиљаде докумената достављено комитетима.

"Остављајући по страни питања због чега и ко је таква документа која су достављена Конгресу под обећањем повјерљивости селективно објављивао, ми можемо да кажемо са сигурношћу да не бринемо због тих докумената и да је на сва питања у вези са њима лако дат одговор на одговарајућем мјесту", рекао је Алан Футерфас.

Он није открио на које мјесто мисли, али је познато да је Трамп Џуниор свједочио пред судским комитетом Сената у септембру иза затворених врата, а особа упозната са том темом је навела да је управо било ријечи о приватним порукама на Твитеру, наводи агенција.

Извор: Танјуг