latinica  ћирилица
15/11/2017 |  08:09 ⇒ 11:36 | Аутор: РТРС

Суђење Махмуљину: Заштићени свједок Тужилаштва саслушан без присуства јавности

На суђењу бившем команданту Трећег корупса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године саслушан је заштићени свједок Тужилаштва БиХ без присуства јавности.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Предсједавајући Судског вијећа Зоран Божић рекао је да ће свједок С-11 бити саслушан на сједници иза затворених врата, преноси Бирн.

С-11 је свједочио на суђењу Махмуљину, бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", а који је оптужен да није спријечио убиства и нечовјечна поступања припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

На рочишту одржаном 8. новембра, свједоци Тужилаштва БиХ Драго Гајић и Боро Главић потврдили су да су били злостављани у муџахединском логору и тјерани да приме ислам.

Свједоци, који су саслушани посредством видео-линка успостављеним са Окружним судом Бањалука, говорили су о тортурама које су са осталим припадницима Војске Републике Српске доживјели након пада Возуће у септембру 1995. године.

Наставак суђења заказан је за 22. новембар.

Извор: СРНА