latinica  ћирилица
15/11/2017 |  08:37 ⇒ 11:03 | Аутор: РТРС

Шта се "кува" у Зимбабвеу?

Владајућа странка у Зимбабвеу Зану ПФ саопштила је путем "Твитера" да је Емерсон Мнангагва именован за привременог предсједника државе.
Зимбабве - Фото: ТАНЈУГ
ЗимбабвеФото: ТАНЈУГ

У осталим порукама наведено је да су досадашњи предсједник Роберт Мугабе и чланови његове породице приведени. Странка је објавила да је извршена "транзиција без крвопролоћа".

Мнангагва је раније смијењен са позиције потпредсједника због "нелојалности". Коментатори подсјећају да је он тада смијењен на иницијативу Мугабеове супруге Грејс, пренио је Би-Би-Си.

Војни званичници Зимбабвеа саопштили да су преузели власт над "циљаним" тачкама - криминалцима који окружују предсједника те земље Роберта Мугабеа.

Они уверавају јавност да је 93-годишњи лидер Зимбабвеа "жив и здрав", пренио је Ројтерс.

Он је, међутим, у кућном притвору, заједно са супругом Грејс, изјавили су војни званичници.

Они тврде и да сада војска обезбјеђује све државне институције и да патролира улицама главног града Харареа, преноси АП.

Према наводима Ројтерса, војска је у наоружаним возилима блокирала улице Харареа, у којима се налазе главне полуге власти- влада, парламент и судови. За све то вријеме грађани Харареа ишли су на посао, наводи Ројтерс позивајући се на изјаве сведока.

"Наша мета су криминалци око Мугабеа, који чине злочине који имају социјалне и економске посљедице у земљи, а све с циљем да се они приведу правди", изјавио је један од војних званичника Зимбабвеа, Генерал Мојо.

"Чим испунимо наш задатак све ће се вратити у нормалу", казао је он.

Владини извори наводе да је војска привела министра финансија Игњатиуса Комбоа, који је лидер такозване "Г40" фракције владајуће партије ЗАНУ-ПФ, коју води Мугабеова супруга Грејс.

Медији су раније синоћ пренијели да су се у Харареу чуле најмање три експлозије и да су улице биле пуне наоружаних војника и војних возила, па су неки навели и да је у Зимбабвеу почео државни удар против предсједника Зимбабвеа Роберта Мугабеа који том земљом влада од 1980. године.

Синоћ је заузета и државна телевизија ЗБЦ, јавили су неки медији. Међутим, наводно су војници радницима телевизије рекли "да не брину" и да су они ту само да би осигурали локацију. У исто вријеме "Гардијан" наводи да су војници напали раднике телевизије и цивиле.

"Спутњик" пише и да постоје чак и непотврђене информације да су војници опоколили кућу самог Мугабеа.

На друштвеним мрежама објављени су снимци на којима се виде возила војске како блокирају путеве. Осим тога, војници су примијећени и како утоварују велике количине муниције у камионе.

Иначе, Амбасада САД у Харареу објавила је на Твитеру да ће због несигурности у држави током сриједе имати минимум особља, као и да ће бити затворена за јавност. Такође, они апелују на држављане САД да се чувају.

Извор: Б92