latinica  ћирилица
15/11/2017 |  14:16 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

Закон о регистру педофила до краја мјесеца у НСРС

Стручна расправа о Нацрту закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце одржана је данас у Влади Српске на иницијативу Омбудсмана за дјецу Републике Српске.
Стручна расправа у Влади Српске - Фото: РТРС
Стручна расправа у Влади СрпскеФото: РТРС

Носилац овог закона је Министарство правде и његовим доношењем биће заокружен систем заштите дјеце од било које врсте насиља у Српској.

Успостављањем регистра педофила и центра за подршку злостављаној дјеци обезбиједиће заштиту дјеце жртава у овој области, а предложени нацрт указује на обавезе лица у регистру, забрану бављења дјелатностима дјецом, обавезе јављања полицијским органима итд. је у реду, али је рок од 10 година кратак и став омбудсмана је да он мора бити дужи, истакла је омбудсман за дјецу Српске, Нада Граховац.

Сања Ловрић Радетић предсједница Управног одбора друштва психолога Републике Српске истакла је да је у протеклом периоду урађено много не само на механизмима спријечавања насиља над дјецом него и у другим областима, овај закон један је од механизама прихватљиве друштвене контроле починалаца оваквих кривичих дјела и он ће омогућити да професионалци у систему заштите дјецу жртве.

Јово Марковић начелник јеединице за полицијску подршку у МУП-у Републике Српске истакао је да ће регистар придонијети да се овакве ствари спријече у великом броју и он је у складу са еворпским директивама, стандардима ј декларацијама.

У односу на динамику рада у НСРС зависи и то када ће закон да се нађе пред посланицима, на сједници владе наћи ће се сутра, а пред посланицима би требао бити на првој наредној сједници јер ће још у новембру бити упућен у парламентарну процедуру.

Од динамике рада НСРС зависи и датум коначног формирања регистра.

Регистар педофила биће полујаван чиме ће бити заштићена права жртава овим законом а он ће бити доступан свим институцијама и установама које се баве радом са дјецом.

 

М.Вујиновић/РТРС