latinica  ћирилица
15/11/2017 |  14:18 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

Комић отворио изложбу "Тесла и Пупин на истом путу"

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да изложба под називом "Тесла и Пупин на истом путу", аутора Александре Нинковић Ташић, представља надоградњу свега што се зна о двојици великана српске науке.
Јасмин Комић - Фото: РТРС
Јасмин КомићФото: РТРС

Комић је, отварајући изложбу данас у Бањалуци, нагласио да Министарство настоји да промовише науку, проналазаштво и знање као развојне шансе Републике Српске.

"Младе треба мотивисати ка науци, иако је то неизвјестан и мукотрпан пут који у друштву никада није довољно верификован. И мали народи имају своје великане који су задужили цијело човјечанство", поручио је Комић.

Аутор изложбе Александра Нинковић Ташић рекла је да ће посјетиоци кроз причу која прати изложбу моћи да чују да је у слози спас и да треба разбити предрасуде о томе да су Пупин и Тесла били у сукобу, да дуго нису разговарали и да се нису вољели.

"Мали нам је поглед на велике људе. Они су много више, него што се то нама данас чини, корачали један уз другог и зато су на овој малој поставци они на истом путу", нагласила је Ташићева, која је и предсједник Образовно-истраживачког друштва "Михајло Пупин" из Београда.

Она је истакла да су је током истраживања Пупина без даха остављали подаци који говоре да су српски великани из срца и ума радили за опште добро свог народа, стварали заједно највише вриједности српског народа.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да ова изложба нуди нешто до сада невиђено на просторима Српске, а првенствено је намијењена основцима и средњошколцима који су срасли са модерном технологијом, јер се она обилази посредством једне апликације.

"Они ће тако сазнати основне податке о Тесли и Пупину. Ово је значајан допринос науци и образовању младих на овим просторима који своју будућност виде у знању", нагласила је Зечићева.

Изложба је отворена у оквиру седмог Фестивала науке и у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске биће постављена до 6. децембра.

Вечерас ће бити одржана и свечана академија на којој ће бити додијељене награде најзаслужнијима у области научноистраживачког рада.

Извор: СРНА