latinica  ћирилица
15/11/2017 |  16:17 ⇒ 16:23 | Аутор: РТРС

"Млијеко" на фестивалу у Москви

Традицију успјешних представа Студентско позориште из Бањалуке наставља комадом "Млијеко" који ће бити изведен у Позоришту "Глас" у Москви на фестивалу "Златни витез".
„Млијеко“ на фестивалу у Москви - Фото: Глас Српске
„Млијеко“ на фестивалу у МосквиФото: Глас Српске

Глумци Јелена Трепетова-Костић, Александар Ристановић, Бојан Колопић и Смиљана Маринковић уз редитељску визију Слободана Перишића у фебруару су првим играњем освојили домаћу публику.

О квалитету представе говоре и награде на Позоришним играма у Јајцу и Међународном фестивалу младог глумца "Заплет" у Бањалуци.

- Играње представе "Млијеко" на фестивалу "Златни витез" у Русији је велика част и мотивација, али и велика одговорност. Даћемо све од себе да представу одиграмо најбоље што можемо. Проблеми о којима представа "Млијеко" говори универзални су, тако да сматрам да ће тамошња публика то препознати. Уколико дође до реакција какве смо имали од бањалучке публике, биће то успјех - рекао је Александар Ристановић додајући да се радује што ће учествовати на фестивалу "Златни витез" и имати прилику да бар мало упозна Москву.

Да је увијек значајно и корисно отварати врата према другим земљама, одлазити на иностране фестивале, имати прилику да видимо гдје смо у поређењу са другим земљама, сматра глумица Смиљана Маринковић.

- Позориште има један заједнички језик, језик душе, који се увијек препозна, а и тема представе "Млијеко" је универзална и сматрам да ће московска публика препознати о чему говоримо. А сама посјета граду умјетности и културе за цијели ансамбл је велика радост - каже Маринковићева.

За Бојана Колопића изазов је да игра у Москви пред публиком која свакодневно има прилику да гледа неке од најбољих глумаца данашњице.

Основна литература сваког глумца је књига "Систем" коју је написао такође Рус Константин Сергејевич Станиславски, који је живио и стварао у Москви. Гледајући из те перспективе, вјероватно нема већег изазова од извођења позоришне представе управо тамо гдје ћемо се ми налазити 1. децембра - истиче Колопић.

Размјена енергије

- Захвални смо селекторима фестивала који су на основу одгледаног снимка одлучили да заслужујемо да играмо на "Златном витезу". Поред тога што нам је указана велика част, имамо и обавезу да се представимо најбоље што умемо, тим пре што нам се врло ретко пружа прилика да путујемо са неком представом ван граница бивше заједничке републике. Верујем да је за сваког човека важно да упознаје културе других народа, а нама ће од посебног значаја бити размјена енергије, размишљања и идеја са људима који се баве умјетношћу - каже Бојан Колопић.

Извор: Глас Српске