latinica  ћирилица
15/11/2017 |  17:09 ⇒ 16/11/2017 | 07:45 | Аутор: РТРС

Изјаве Изетбеговића утицале на рад бх. институција - ПД ПС БиХ без кворума (ВИДЕО)

Изјаве Бакира Изетбеговића и те како су утицале на рад бх. институција. Због недоласка посланика из Републике Српске заказани наставак раније прекинуте, те нова сједница Представничког дома - одгођене су до даљњег.
ПД ПС БиХ - Фото: РТРС
ПД ПС БиХФото: РТРС

На сједници се нису појавили посланици СНСД-а, који је још јуче тражио одгађање сједнице због антидејтонских, антиуставних и ратнохушкачких изјава Изетбеговића, али ни Савеза за промјене који су Колегијуму најавили да неће присуствовати сједници.

Спекулације о одгађању засједања Представничког дома потврђене су одмах на почетку, када је постало јасно да ће 13 столица посланика из Српске остати празно.

"Значи по Пословнику ми имамо услове за рад, али не и за одлучивање и донијели смо одлуку у Колегијуму да сједницу одгодимо до даљег", рекла је предсједавајућа Представничког дома ПС БиХ Борјана Кришто.

Ово је потврда да смо били у праву што смо тврдили да је неопходно одгодити наставак сједнице, јер због изјава Бакира Изетбеговића нема нормалних услова за њено одржавање, поручују из СНСД-а.

"Бакир Изетбеговић својим поступањем и својим изјавама од признања Косова па до тога да је спреман да ратује угрожава интересе Републике Српске и српског народа, па да кажем угрожава и интересе БиХ. Не можемо ћутати, врло опасне поруке долазе од Бакира Изетбеговића", поручио је предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац.

Једино исправно рјешење је да се у институцијама Српске заједно дефинишу будући кораци дјеловања у заједничким институцијама, али је видљиво сепаратно дјеловање такозваног Савеза за промјене, каже Кошарац и додаје да му је жао што је Иванић данас заказао сепаратни састанак. То је лоше и видјели смо у прошле три године шта значи таква њихова политика, каже Кошарац категорички одбијајући спекулације о политички усаглашеним дјеловањима лидера СДА и СНСД-а. А подгријавање атмосфере Младен Босић из СДС-а види у Изетбеговићевим изјавама које имају ратнохушкачки карактер, али и реаговањима предсједника Српске Милорада Додика. 

"Ми очекујемо и позивамо све да смире страсти, да не раде то што раде, јер очигледно се ради о једној осовини несреће у БиХ, а у овом тренутку су главни замајци те несреће управо Бакир Изетбеговић и Милорад Додик са својом жељом да се прикажу као национални заштитници, а прије тога да дигну атмосферу до усијања", истакао је  замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ Младен Босић.

И док Босић тврди да није ријеч о напуштању институција, у СДА и даље се посипају пепелом - не виде ништа спорно у изјавама свог лидера.

"Дакле, нити је Бакир Изетбеговић нити било ко од нас дао било какву изјаву која би могла да доведе до оваквог поступка", сматра замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ Шефик Џаферовић.

Неки не би да говоре о кризи у бх. парламенту. Други су и више него јасни.

"БиХ је овим данашњим даном ушла у институционалну кризу и сигуран сам да ће ова криза трајати најдаље годину дана", тврди посланик Независног блока у Представничком дому ПС БиХ Садик Ахметовић.

Осим засједања бх. парламента, данас је одгођена и сједница Савјета министара, јер су српски министри били у Бањалуци. Требало би да буде одржана сљедеће седмице. А када ће бити засједање парламента није познато.