latinica  ћирилица
15/11/2017 |  20:30 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

У Добоју промовисана књига Емила Влајкија - "Четникуша"

У Добоју је вечерас представљена књига "Четникуша", аутора Емила Влајкија, у којој се говори о распаду мултиетничких породица у рату 1992. године у муслиманском дијелу Сарајева.
У Добоју промовисана књига Емила Влајкија - "Четникуша" - Фото: СРНА
У Добоју промовисана књига Емила Влајкија - "Четникуша"Фото: СРНА

Влајки је рекао да су у књизи описане ратом изазване трагедије у којима су се мјешовити бракови распадали, а дјеца "дизала руке" на своје родитеље, заузимајући једну или другу страну.

Према његовим ријечима, идентичне ствари са породицама из мјешовитих бракова догађају се и данас, као да рат није ни престао.

Рецензент Горан Мутабџија рекао је новинарима да је Влајки у књизи и самим њеним називом - "Четникуша", "побио све тезе квази лингвиста са Филозофског факултета у Сарајеву, који су преко овог појма покушали да дискредитују један цијели народ".

Он је додао да ова Влајкијева књига представља културолошки феномен на нашем простору.

"Представљен је општи културни амбијент за вријеме грађанског рата у БиХ у којем је Влајки исказао аутентичност, оригиналност и објективност јер је описивао догађаје из прве руке. Композиција самог дјела је и романескна и драмска са елементима античке трагедије", рекао је Мутабџија.

Промоција књиге одржана је у Народној библиотеци Добој.

Извор: Срна