X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
17/11/2017 |  15:42 ⇒ 18/11/2017 | 08:06 | Извор: РТРС

Међународно удружење адвоката жели да се укључи у Караџићев процес

Удружење адвоката који раде пред Међународним трибуналима затражило је да им се дозволи статус "пријатеља суда" у предмету против првог предсједника Републике Српске Радована Караџића, који је неправоснажном пресудом осуђен на 40 година затвора.
Радован Караџић - Фото: REUTERS
Радован КараџићФото: REUTERS

Из Удружења адвоката желе да се појаве пред Механизмом за међународне трибунале – институције која води жалбени поступак Караџићу, да би навели да су стална кашњења хашких тужилаца у достављању доказа нарушила право на поштено суђење, преноси Бирн.

"Кршења права одбране да им се доставе сви докази директно утичу на права оптужених и онемогућавају правилну припрему за суђење", наводи се у поднеску.

Из Удружења истичу да је Вијеће у процесу против Караџића закључило да су тужиоци 82 пута прекршили обавезу за достављање доказа, али да нису адекватно казнили Хашко тужилаштво.

Хашки трибунал је у марту прошле године Караџића неправоснажно осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за злочине у Сребреници, прогон муслиманског и хрватског становништва широм БиХ, као и за "терорисање цивила у Сарајеву" и "узимање припадника УНПРОФОР-а за таоце".

Истом пресудом Караџић је ослобођен оптужбе за геноцид у седам општина у БиХ 1992. године. На ту пресуду жалбе су уложили и Караџић и тужиоци.

Извор: СРНА