latinica  ћирилица
20/11/2017 |  18:11 ⇒ 21/11/2017 | 08:19 | Аутор: РТРС

Како су за Сарајево Србија и Хрватска постале само потписнице Дејтона? (ВИДЕО)

Сутра се навршавају 22 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак. У сусрет годишњици потписивања, све су гласније поруке из Сарајева да Србија и Хрватска нису гаранти Дејтона и да немају право да се мијешају у унутрашња питања БиХ. Сарајевски медији у ту причу покушали су да увуку и ОХР.
Потписивање Дејтонског споразума - Фото: АП
Потписивање Дејтонског споразумаФото: АП

У авантуру се прво упустила једна сарајевска телевизија. Затим је услиједила ланчана реакција портала који су, бомбастичним насловима да је ОХР осрамотио Вучића, пренијели наводни став ОХР-а да Србија није гарант Дејтона. Само пар сати касније, стигао је демантиј ОХР. Да ли случајно или намјерно, портали су тако представнике међународне заједнице стврстали на страну заговорника теорије да је Србија само свједок, у чему предњачи Бакир Изетбеговић.

- То је игра ријечима. Ви када потпишете, нисте потписали без улоге. Државе које су потписале су гарантовале да ће споразум бити поштован и оне имају право да интервенишу ако је споразум на озбиљан начин нарушен - каже Радомир Лукић, правни експерт и учесник преговора у Дејтону.

Хрватска политичка заједница контрадикторна- Крешимир Зубаки тврди да у Дејтону није јасно назначено да ли су Србија и Хрватска свједоци или гаранти. Дилему о томе нема и делегат ХСС-а у Дому народа БиХ Марио Караматић.

- То су стране које су потписале Дејтонски споразум и које су обавезне да се брину о његовом спровођењу. Примјера ради, Хрватска у свом Уставу има обавеза да се брине о Хрватима у БиХ, тако да је та прича у домену научне фантастике, као што је била и ревизија тужбе против Србије - каже Караматић.

Предјседник Српске Милорад Додик сматра да је Изетбеговића теза о Србији као "негаранту" нова увреда за ту земљу. Додаје да то говори о намјери Бакира Изетбеговића да унесе дестабилизацију у БиХ и регион, вјерујући да би могао поново да призове међународни интервенционизам. Осврнуо се и на пријетње ратом, преко којих је, сматра Додик, Српска олако прешла.

- Ми нисмо сједили претходних година, оспособили свој безбједносни систем. Спремни смо да бранимо Републику Српску. Ми никога нећемо нападати и никога не желимо да дирамо, али наша политичка права и Републику Српску не желимо да било ко оспорава или да је напада - каже Додик.

Српска је одувијек заговорала поштовање слова Дејтона, тако је и сада. Поновио је то предсједник Српске, али и предсједник републичког парламента Недељко Чубриловић. Упозоравају да је споразум који је донио мир на ове просторе, дерогиран неуставним и незконитим одлукама високих представника.

- Република Српска и српски народ мора да изражава своје настојање и поштовање Устава и Дејтона. Мислим да је то рјешење за све у БиХ. Што се прије вратимо тим рјешењима, прије ћемо почети да рјешавамо реалне проблеме грађана БиХ - истиче Чубриловић.

Предсједник Додик је у ауторском тексту за Глас Српске поручио да је Република Српска држава која постоји од 9. јануара 1992. године. Додаје да је она својом државношћу, која се у складу са међународним правом састоји од територије, ефективне власти и народа, учестовала у мировним преговорима током рата у БиХ од 1992. до 1995. године. Своју државну самосталност је унијела у завршне мировне преговоре у Дејтону, наглашава у колумни предсједник Додик.