latinica  ћирилица
28/11/2017 |  16:01 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Специјалној болници за психијатрију на Сокоцу стигла донација вриједна 30.000 КМ (ВИДЕО)

Посредством амбасаде БиХ у Кувајту Психијатријска болница на Сокоцу добила је донацију - опрему за вешерај - машине за прање и сушење веша, вриједности 30.000 КМ.
Соколац: Донација за Специјалну психијатријску болницу - Фото: СРНА
Соколац: Донација за Специјалну психијатријску болницуФото: СРНА

Специјалној болници за психијатрију на Сокоцу уручена је Директор ове здравствене установе Биљана Реновица Цвијетић рекла је Срни да захвалност за ову донацију дугују амбасадору БиХ у Кувајту Мехмеду Халиловићу и Амбасади Кувајта у БиХ, који су помогли набавку ове опреме.

Она је изразила захвалност и другим донаторима, попут Ротари клубу из Беча, Црвеног крста Републике Српске и Дистрикта Брчко, који су имали разумијевања и помагали овој болници.

"Црвени крст Брчко Дистрикта недавно нас је даривао новим покривачима, јастуцима и постељином, који су намијењени за тек реконструисано одјељење у коме ћемо створити пристојне услове за смјештај и боравак наших пацијената", истакла је Реновица Цвијетић.

Она је подсјетила да је ова болница прошле године добила 11 шлепера квалитетне опреме од Ротари клуба из Беча за уређење и опремање одјељења женске рехабилитације.

Реновица Цвијетић је нагласила да су у протеклих години и по дана у овој здравственој установи постигнути значајни резултати, који су допринијели стварању бољих услова за боравак пацијената.

Она је навела да је у току и реконструкција старе зграде бившег Судског одјељења, капацитета 60 кревета.

"Замијењена је столарија, постављена топла фасада, измијењени подови и уређена купатила. Средили смо два објекта болнице, а на осталим објектима у току су радови на замјени олука, кровних потковица, санација дневних боравака за болеснике и уређење прилазног пута за одјељење женске рехабилитације", каже Реновица Цвијетић.

Према њеним ријечима, недавно је укинуто одјељење за судску психијатрију, које је дјеловало у оквиру ове здравствене установе и ти пацијенти су прешли у Завод за форензичку психијатрију.

Она је додала да ће убудуће у оквиру Специјалне болнице за психијатрију функционисати Одјељење за лијечење зависности од алкохола, дрога и других опојних средстава и Одјељење психо-геријатрије.

"На новом Одјељењу за лијечење зависности биће омогућен смјештај за 15 до 20 пацијената, јер је веома тешко радити са већим бројем пацијената у поступку одвикавања, док се на Одјељењу психо-геријатрије планира до 40 болесника, због наглашене потребе за овим видом његе и здравствене заштите", појаснила је директор Специјалне болнице за психијатрију.

Некадашња Психијатријска болница Соколац, а сада Специјална болница за психијатрију постоји већ 60 година и била је највећа установа овог типа у бившој Југославији са смјештајним капацитетом 500 кревета.

Сада је капацитет ове болнице 200 пацијената, а тренутно у њој бораве њих 102.

Извор: Срна