latinica  ћирилица
29/11/2017 |  18:35 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

У Дервенти једина радионица на овим просторима за ручну израду лустера (ВИДЕО)

Ако сте мислили да само у Чешкој израђују уникатне кристалне лустере у барокном стилу.. гријешите...раде их и у Дервенти, у јединој радионици за ручну израду лустера на овим просторима.
Лустери - Фото: РТРС
ЛустериФото: РТРС

Када је започео да прави лустере, Драган Новић и неколико занатлија који му помажу, нису наишли на одобравање. Говорили су им: "Коме још требају лустери, скупо је, кич..." али, нису одустали. Први лустер, кажу, и није био нешто, па су морали да буду креативнији и упорнији. Тако је настало на десетине лустера, рађених у барокном стилу, који красе многе ентеријере.

"Уопчетку нисмо ни ми знали да ли ће то успјети, него смо се једноставно ухватили посла и ево сада већ имамо фирму, радимо и извозимо", прича Новић.

Најтраженији су у иностранству, гдје су и далеко скупљи. Кристали их чине раскошним, и надасве вриједним, јер их израђују искључиво ручно.

Новић истиче да је највећи лустер који су израдили био пречника преко два метра, а да тренутно праве један пречника три метра. Каже, да им је то велики изазов, али да се нада да ће направити и да ће испасти, како каже, онако како треба.

Његови лустери красе вјерске објекте, свадбене салоне, луксузне виле и приватне куће. Још је све у домену хобија, кажу Дервенћани, али нису се покајали јер то што раде - воле.

Најтежи дио посла је припрема конструкције, а када се то уради остало је много лакше . Металне дијелове израђују у Прњавору, а репроматеријал увозе из Италије. Због тога је израда скупа, па јефтинији лустер кошта око 300 марака што је много повољније од сличних у иностранству. Тамо су овакви лустери много скупљи али и траженији него код нас.

У сваком случају, свјетлост у просторији много доприноси комплетном угођају тако да један овакав лустер може да вам дом учини гламурознијим али и да му да ноту романтике.