latinica  ћирилица
01/12/2017 |  11:29 ⇒ 11:51 | Аутор: РТРС

Вашингтон - Црнадак са новоименованим помоћником секретара САД за Евроазију

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак у разговору са новоименованим помоћником државног секретара САД за европске и евроазијске послове Весом Мичелом изразио је спремност за наставак партнерске сарадње БиХ и САД, те напоменуо значај примјене и очувања Дејтонског споразума као једног од приоритета власти БиХ на свим нивоима.
Црнадак: Очување Дејтонског споразума приоритет власти БиХ (Фото: МИП БиХ) -
Црнадак: Очување Дејтонског споразума приоритет власти БиХ (Фото: МИП БиХ)

Црнадак је на састанку у Стејт дипартменту као један од приоритета навео и бескомпромисну борбу против корупције и организованог криминала. Он је саговорника упознао да су главни спољнополитички приоритети БиХ интеграција у ЕУ и јаче повезивање земаља и народа у региону. На унутрашњем плану, Црнадак је посебно истакао проблем неефикасног правосуђа које и даље не успијева да ријеши и процесуира велики број злочина почињених у ратном периоду, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Мичел је изразио захвалност САД за допринос БиХ у Глобалној колалицији за борбу против терористичке организације "Исламска држава" и за донације које је БиХ у оквиру те борбе у више наврата испоручила савезницима. Он је навео да САД остају привржене европском путу БиХ и реформама које у оквиру тог процеса стоје пред институцијама БиХ.

Црнадак и помоћник државног секретара САД разговарали су о партнерству БиХ и НАТО-а са посебним нагласком на могућност активирања МАП-а у 2018. години.

Извор: СРНА