latinica  ћирилица
01/12/2017 |  12:27 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Дукић: Поднијећемо тужбу против Хрватске

Српски логораши поднијеће тужбу против Хрватске за накнаду штете због учешћа њеног војног и политичког руководства у убиствима и мучењу Срба у логорима у Хрватској и Херцег-Босни, најавио је предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић.
Бранислав Дукић - Фото: Novosti.rs
Бранислав ДукићФото: Novosti.rs

На подручју Хрватске и Херцег-Босне била су 222 логора за Србе у којима су 90 одсто били заточени цивили, жене и дјеца, а најзлогласнији међу њима био је сплитска Лора", рекао је Дукић Срни.

Он каже да су експерти пронашли да је у овим логорима било чак 149 врста мучења, физичког и сексуалног злостављања Срба.

Дукић је навео да је у логору Дретељ било заточено 224 Срба, од којих 84 жене.

Он је рекао да је пресудом Хашког трибунала у случају "Прлић и остали" доказано да су хрватске оружане снаге починиле велике злочине на подручју БиХ.

Дукић је напоменуо да је регуларна Хрватска војска починила злочине и над српским цивилима у Мркоњић Граду и осталих 13 западнокрајишких општина у јесен 1995. године, али да за те злочине још нико није одговарао пред домаћим и међународним судовима.

Он је подсјетио да је Савез логораша Републике Српске комплетну документацију о ратним злочинима почињеним над Србима у Мркоњић Граду и осталим западнокрајишким општинама предао 2009. године тадашњем главном тужиоцу Хашког трибунала Карли дел Понте, те 2011. године тужилаштвима БиХ и Хрватске, али да, нажалост, до данас ништа није урађено по том питању.

Извор: СРНА