latinica  ћирилица
01/12/2017 |  18:30 ⇒ 02/12/2017 | 09:23 | Аутор: РТРС

Исплати ли се добровољно уплаћивати пензију? (ВИДЕО)

Пензијски систем у Српској сада је комплетан.
Пензионери - Фото: архив
ПензионериФото: архив

 Фонд пензијско-инвалидског осигурања у будућности биће мање оптерећен. Будући пензионери имаће бољи стандард него ови прије њих. Све су то предности оснивања добровољног пензијског фонда, али да ли је све онако како се чини?

 Штедња за старост и прилика за бољи стандард у старим данима. Управо је то, између осталог, била потреба оснивања добровољног пензијског фонда. Иако је у Српској тај пројекат коначно жив, грађани о њему и не знају много.

Већ на самом отварању меморандум са добровољним пензијским фондом потписало је осам предузећа. Међу њима и "Ланако”. За сада су тек, кажу, ушли у преговоре, а у наредном периоду слиједи формирање пензијског плана.

- Тај период ће да буде готов наредне године, у складу са разговорима са свим нашим запосленима у циљу, како би радници имали велики бенефит - каже Ана Лојић, портпаролка компаније Ланако.

Управо добровољни пензијски фонд за послодавца је један од најбољих начина стимулације радника и стицања статуса пожељног послодавца. За радника је то додатна сигурност.

- Минимална уплата је 10 марака мјесечно. До 100 марака постоје пореске олакшице, али нема горњег лимита што се тиче мјесечних и годишњих уплата. Оне су углавном мјесечне, али могу бити и другом динамиком, напомиње Гордана Дробњак,  извршна директорка Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом.

Уплаћени износ не може се дићи прије 53 године и без бар пет година континуираних уплата. Коначан износ добровољно уплаћиване пензије зависиће од прикупљеног износа и договореног рока исплате.

Ако послодавац не жели у Фонд могу уплаћивати синдикати, удружења, али и појединци. Они који мисле о трећој животној доби сада имају много више могућности. Ипак, да ли појава приватног фонда угрожава јавни?

Фонд ПИО не очекује било какве губитке по питању наплате доприноса, јер су сви уплатиоци доприноса за своје запослене у обавези, плаћати допринос за ПИО по стопи која тренутно износи 18,5%, и најнижа је у региону.

Упркос свестраној подршци, повољностима и великом оптимизму, добровољни пензијски фондови у земљама регије нису доживјели очекивано брз раст. Ризик, кажу економисти, постоји и код нас, као и у Европи.

- Моја нека процјена је, ако овај фонд и други који буду основани преживе неке прве дјечије болести у три године наредне, мислим да сваки фонд који опстане три године да ће продужити своје дјеловање, Тпоручуке Горан Радивојац, Економски факултет Универзитета у Бањалуци.

Специфичност добровољних пензијских фондова је то што за разлику од класичне штедње, фондови прикупљени новац инвестирају. Раст прихода од инвестиција одразиће се и на износ пензије. У случају да пропадну -имају обавезу да уплаћени новац кориснику у потпуности врате. У случају смрти додатну пензију добиће насљедници.