latinica  ћирилица
01/12/2017 |  18:34 ⇒ 18:34 | Аутор: РТРС

Креће истрага: Ко је Праљку "помогао" да се убије

Портпарол Хашког трибунала Ненад Голчевски каже да ће суд покренути истрагу која ће се бавити унутрашњим радом у вези са смрћу осуђеника Слободана Праљка.
Слободан Праљак - Фото: РТРС
Слободан ПраљакФото: РТРС

Праљак је у судници попио отров, након што му је потврђена пресуда од 20 година затвора за злочине над муслиманима у БиХ.

"Да би употпунили холандску истрагу у вези са смрћу Слободана Праљка, секретар Трибунала покренуће истрагу која ће се бавити унутрашњим радом трибунала у вези са смрћу Праљка", рекао је Голчевски новинарима у Хагу.

Додао је да ће циљ истраге бити фокусиран на постојеће процедуре трибунала, анализирати их и направити препоруке које би могле служити другим судовима.

"Истрага ће почети наредне седмице, а извјештај ће бити завршен и достављен надлежнима прије завршетка рада трибунала", рекао је Голчевски.

Упитан да ли се хашком суду раније догодило да неки оптуженик унесе отровну супстанцу у судницу, Голчевски је рекао да не знају за такав преседан.

"Знамо да су се такве ствари догађале на националним судовима, али не и у трибуналу", рекао је.

Голчевски је одбацио наводе неких медија да је Праљак преминуо у судници.

"Трибунал је обавијештен око 14.25 сати тог дана, већ далеко иза времена кад је Праљак пребачен у хашку болницу", рекао је Голчевски, додавши да је Праљково тијело у надлежности холандских власти те да нема информацију гдје се ради обдукција.

Напоменуо је и да је суд истога дана позвао породицу Слободана Праљка, која је прва обавијештена о овом, како је рекао, несрећном догађају, пренијела је загребачка Н1 телевизија.

Холандска истрага покушава да утврди како је дошло до безбједносних пропуста који су довели до тога да хрватски генерал Слободак Праљак сам себи одузме живот у судници хашког трибунала, пише британски Индипендент.

Фокус истраге је на утврђивању ко је заправо Праљку "помогао" да изврши самоубиство, односно како је дошло до тога да се смртоносна течност коју је он попио, уопште нађе у хашкој судници.

Портпарол холандског тужилаштва, Винсент Винмен, потврдио је да је прелиминарна истрага показала да је узрок смрти Праљка испијање смртоносне течности, која ће, како се наводи, додатно бити анализирана.

Извор: Танјуг