latinica  ћирилица
01/12/2017 |  19:03 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Како изгледа живот поред минског поља у Оштрој Луци? (ВИДЕО)

Двадесет двије године након ратних збивања, на подручју Републике Српске, још је око 240 километара површине која није деминирана.
Мине -
Мине

За локалне заједнице, али и становништво то је велики проблем. Неријетко се дешава да су надомак минских поља домаћинства, али и излетишта.

Од минских подручја страховали су након завршетка рата али како вријеме одмиче,иако их окружује ризична површина о томе више нико и не размишља,кажу мјештани Оштре Луке. Међутим, прије само двадесетак дана - страшан подсјетник.Од мине је страдао 48-годишњи ловац. Страх се опет пробудио.

- Бојимо се за нашу унучад, праунучад јер они неће знати ад је ово овдје минирано и они ће бити слободнији него што смо ми сада, каже Здравко Васиљевић, мјештанин села Копривна, општина Оштра Лука.

Ту није крај!Општина богата шумом, суочава се са великим пожарима, који често захвате минирана подручја.

- Највећи проблем нам представља кад буквално идемо за ватром и уђемо у минско поље, а нисмо ни свјесни да смо ту - истиче Дејан Мастикоса, командир Ватрогасне јединице Оштра Лука.

Међутим, додатни проблем су потенцијална минска подручја која су остала без адекватних упозорења, која су на овим мјестима - постојала.

- Дешава се на терену да из разноразних разлога да људи неодговорни грађани помјерају те знаке хитног обиљежавања, напомиње Драган Кос, помоћник директора Цивилне заштите за сектор деминирања.

У Оштрој Луци шест километара квадратних покривено је минским пољима. Потенцијална минска поља су читавом дужином границе између Оштре Луке и Федерације БиХ и то на површини од стотинак километара.

У Републици Српској још је 240 километара квадратних површине за коју се сумња да је под минама.Све то требало је да буде деминирано до 2019. године. Међутим, недостатак средстава довео је до заостатка од четири године, кажу надлежни.

- Република Српска и ФБиХ морају преузети ствар у своје руке и издвајати сресдтва за деминирање, поручује Саша Обрадовић, в.д. директора Центра за уклањање мина БиХ.

Нова стартегија за деминирање у БиХ даје рок, да мине до 2025. године буду прошлост. До тада порука јасна - опрез није на одмет.