latinica  ћирилица
01/12/2017 |  19:23 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Фотије и Гутић о повратку, реституцији и обнови Саборног храма у Тузли

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије разговарао је данас у Тузли са премијером Тузланског кантона Бегом Гутићем о повратку Срба на подручје овог кантона, реституцији имовине и обнови Саборног храма Успења Пресвете Богородице у том граду.
Тузла: епископ Фотије - Гутић - Фото: СРНА
Тузла: епископ Фотије - ГутићФото: СРНА

Гутић је на састанку истакао да је Влада Тузланског кантона, осим редовне подршке вјерским заједницама, која се дефинише и као посебна ставка у буџету, два пута ове године интервентно дјеловала одобравајући финансијска средства Српској православној цркви /СПЦ/ за реализацију појединачних пројеката.

"Драго нам је да смо били у прилици ове године да одобримо финансијска средства за санацију крова на Светосавском дому код храма Силаска Светог Духа на апостоле у Подгајевима", рекао је Гутић.

Он је додао да су овакви пројекти и прилика да се покаже како кантонална Влада брине о свим грађанима и уважава њихове вјерске потребе, наведено је на порталу Владе Тузланског кантона.

Гутић је епископа Фотија упознао о томе да Тузлански кантон има добре резултате у области повратка и да сваке године одобрава приближно подједнака финансијска средства како за повратак на подручје Републике Српске, тако и за подршку повратка на подручје овог кантона.

У погледу реституције имовине, иако ту Тузлански кантон нема директну надлежност, договорено је да се у наредном периоду изврши анализа правних прописа, те покуша изнаћи могућност омогућавања располагања имовином која је предмет реституције, ради остваривања одређених користи и превенције њеног даљег пропадања.

Говорећи о обнови Саборноиг храма, Гутић је наговијестио да ће финансијска средства намијењена подршци вјерским институцијама у наредној години бити нешто већа него ове године.

Састанку у кабинету кантоналног премијера пристсувовали су и свештеници Саборног храма Милан Топић и Милош Тришић, потпредсједник кантоналне Скупштине Слађан Илић и министри правосуђа и управе Тузланског кантона Ивана Кулић и индустрије, енергетике и рударства Срђан Мићановић.

Извор:Срна