X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
1411
02/12/2017 |  09:19 ⇒ 11:14 | Извор: РТРС

"Неподношљив положај Срба у Црној Гори"

Предсједник Српског националног савјета у Црној Гори Момчило Вуксановић изјавио је да положај српског народа у тој држави постаје неподношљив и сваког дана све тежи, без наде да се у будућем времену на том плану нешто квалитетније промијени.
Момчило Вуксановић - Фото: vijesti.me
Момчило ВуксановићФото: vijesti.me

Он је у интервјуу Срни рекао да је непотребно набрајати класичне примјере дискриминације којима су Срби у Црној Гори изложени, јер су уочљиви у свим сферама друштвеног живота.

- За српску дјецу и млађу генерацију Срба у овим условима не постоји перспектива у Црној Гори. Разлог за то је државни пројекат асимилације Срба у националне Црногорце, највјероватније, до постизања натполовичне већине у укупном броју становништва, па и након тога - сматра Вуксановић.

Предсједник СНС-а у Црној Гори истиче да је уочљиво је да су сви грађани, који се јавно национално изјашњавају као Срби, стављени ван закона и незванично проглашени непријатељима Црне Горе.

Према његовим ријечима, неки су већ осуђени, некима се суди, неки су у истрази, док су остали под присмотром и контролом.

- Посебно забрињава чињеница што није само однос актуелне власти у Црној Гори према Србима дискриминаторски. Исте ставове према српском питању имају и представници западне дипломатије, НАТО савеза и, наравно, такозване грађанске опозиције. Из њиховог односа јасно се види игнорисање српског народа и њихових легитимних потребан - појашањава Вуксановић.

Он је додао да су представници српског народа, како у националним организацијама, тако и у политичким структурама у потпуности изопштени из свих сфера одлучивања и договора.

- Стога су дубоко понижавајући за српски народ учестали позиви српских политичких представника за сарадњу, који су упућени антисрпској опозицији и дипломатским посленицима оних држава које јавно, јасно и чврсто држе на власти однарођени актулени режим - сматра Вуксановић.

Он подсјећа да је црногорска опозиција увијек била непресушан извор резервног потенцијала режима и да по питању статуса и положаја Срба није боља од црногорске власти.

Вуксановић напомиње да ни у идеалним условима политичких промјена српски народ не чека ништа боље од трулих компромиса и зачеља колоне.

- Послије свих наших посртања у којима је антисрпска опозиција по правилу и по угледу на власт имала нечасну улогу у односу на демократске процесе и потребе српског народа, неопходно је да измучени и осиромашени српски народ изађе из свих могућих споразума и комуникација са наводно опозиционим партијама и окрене се себи - предлаже Вуксановић.

Он сматра да српски народ у времену када му нико није од помоћи мора искључиво да мисли о себи и свом опстанку, као и да је важно препустити актуелној власти и крњој опозиција да демократизују Црну Гору.

- Они су свакако у тај процес кренули без нас. Срби на њиховом путу не треба да их ометају, већ да се баве искључиво очувањем сопственог идентитета. Од заједничке снаге српских организација и политичких странака за које гласа српски народ треба да зависи положај Срба у Црној Гори - наглашава Вуксановић.

Он сматра неопходним да се сви Срби који желе да чувају традиционалне вриједности Црне Горе, свој вјерски, културни, језички и национални идентитет саберу у јединствену српску снагу и буду у служби свога народа.

- Црногорској грађанској опозицији српски народ ништа није дужан, јер је баш од њих много пута изневјерен. Немилосрдно и по правилу, била је увијек против демократских и легитимних права Срба. Власт у Црној Гори, нажалост, задуго неће бити српска, али треба урадити све да у будућем времену зависи и од српског народа - каже Вуксановић.

Он сматра да на предсједничким изборима у Црној Гори Срби обавезно треба да имају свог кандидата, као и јединствен наступ на свим другим локалним и парламентарним изборима, како би се потврдила постојаност Срба и одлучност да се бране легитимна права која су српском народу у овом тренутку на све могуће начине ускраћена.

Извор: СРНА