latinica  ћирилица
02/12/2017 |  15:29 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Почела кампања за пријевремене локалне изборе за начелнка општине Гламоч (ВИДЕО)

Лијепљењем плаката у Гламочу је званично почела кампања за пријевремене локалне изборе за начелнка општине, након изненадне смрти начелника Радована Марковића.
Гламоч - Фото: РТРС
ГламочФото: РТРС

На пријевремене изборе пријавило се седам кандидата, четворица Срба, двојица Бошњака, а хрватске странке имају једног заједничког кандидата.

За 15 дана биће познато име новог начелника Гламоча. Већина од око четири хиљаде становника, изаћи ће на пријевремене изборе. Свако има свог фаворита, али и очекивања.

"Сви грађани треба да изађу на изборе, да би било сутра боље, да изаберемо човјека који ће водити ову општину како треба", навео је Исмет Ђузели.

"Да ће у школе по могућности вратити српски језик, То је циљ свих нас родитеља који имамо дјецу и живимо овдје", рекла је Јелка Врањеш.

Од седам кандидата за начелника Гламоча, само су тројица стала пред нашу камеру. Од преостале четворице, неки су били спријечени, а неки су одбили да дају изјаву.

Чланови гламочког СНСД-а лијепљењем плаката означили су почетак кампање симболичног назива "Пет до 12".

"Знамо шта су приоритети. Сви ћемо покушати радити на томе да поправимо водоцрпилишта. Овдје је највећи проблем вода. Имамо неких пара од Владе Србије које ћемо уложити вјероватно у Дом културе", истакао је кандидат СНСД-а за начелника општине Гламоч Небојша Радивојша.

На пријевремене изборе пријавило се седам кандидата, од којих су четворица Срби. Намеће се питање да ли ће то довести до нејединства српског гласачког тијела.

"Мислим да неће разводнити српске гласова пуно, пошто кандидати се одвоје, један има највише гласова, други мање, двојица мозда и незнатно. Не би то требало да буде већи недостатак", сматра кандидат Социјалистичке патије за начелника Гламоча Слободан Стоисављевић.

Кандидат СДП-а Халид Диздар истиче да је неопходно локалној заједници вратити овлашћења. 

"Кад сијечемо 200.000 кубика бруто масе, онда се свим градјанима врате окорци и пиљевина. Кад помуземо 3.000 литара млијека овим грађанима се врати сурутка или обрано мллијека 0,5 % масти, а све друго кајмак и сир неко други покупи", нагласио је кандидат СДП-а за начелника општине Гламоч Халил Диздар.

Ко ће сјести у начелничку фотељу, одлучиће грађани 17. децембра.