X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
02/12/2017 |  20:39 | Извор: РТРС

Дачић: Какве везе имају Срби са сукобом Хрвата и Бошњака?

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић назвао је невјероватно лицемјерним коментаре хрватских званичника поводом посљедње пресуде Хашког трибунала и поручио да би Хрватска требало да се суочи са прошлошћу, а не да напада Србију поводом њихових сукоба са Бошњацима.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"Невјероватна је количина лицемерја коју показују хрватски званичници поводом последње пресуде Хашког трибунала, па тако и данас хрватски председник Колинда Грабар Китаровић поново брутално напада Србију поводом пресуде која говори о агресији Хрватске на БиХ и злочинима Хрвата против Бошњака", рекао је Дачић.

Он је упитао какве Срби имају везе са сукобима Хрвата и Бошњака, и о каквој такозваној "великосрпској агресији" говори Китаровићева кад су још деведесетих година у Савјету безбједности расправљали о том питању.

"Као што Хрватска често поручује Србији, потребно је да се та држава суочи са прошлошћу, а понајмање јој треба да напада Србију поводом њихових сукоба са Бошњацима, `осим ако јој Срби нису криви за све, што је у искривљеном уму могуће`", рекао је Дачић Танјугу.

Дачић подсјећа да се у писму тадашњег генералног секретара УН Бутроса Галија Савјету безбједности од 1. фебруара 1994. године каже да је Унпрофор потврдио да се елементи /снаге и опрема/ сљедећих јединица Хрватске војске заиста налазе у централној и јужној БиХ: Прва гардијска бригада, Друга гардијска бригада, Пета гардијска бригада, Седма гардијска бригада, 114. бригада, 116. бригада и снаге специјалне војне полиције.

"Материјал обухвата тешку артиљерију и вишецјевне минске бацаче", рекао је Дачић.

Он подсјећа да је, послије сједнице Савјета безбједности УН одржане 3. фебруара 1994. године, предсједник Савјета у име тог органа УН саопштио да је дубоко забринут због чињенице да је Хрватска елементе Хрватске војске распоредила, заједно са тешком војном опремом, у централним и јужним дијеловима БиХ.

Дачић наводи и да је Савјет безбједности снажно осудио Хрватску због овог "озбиљног и непријатељског акта против једне државе - чланице УН".

"Савјет безбједности захтева да Хрватска смјеста повуче све елементе Хрватске војске, заједно са војном опремом, и да у потпуности поштује територијални интегритет БиХ", наводи Дачић тадашње саопштење Савјета безбједности УН.

Колинда Грабар Китаровић поново је раније данас негирала да је Хрватска учествовала у удруженом злочиначком подухвату тврдећи да је та земља четири године учествовала у одбрани БиХ, као и да је хрватски народ у тој земљи био "прва жртва великосрпске агресије", пренијела је Хина.

"Као хрватска предсједница желим још једном потпуно јасно да кажем: историјска је истина да је хрватски народ у БиХ био прва жртва великосрпске агресије у суседној држави и први јој се одупро", рекла је Грабар Китаровић током пријема у Загребу за Хрвате из БиХ.

Извор: СРНА