latinica  ћирилица
03/12/2017 |  10:51 | Аутор: РТРС

Гранична полиција открила 260 кривичних дјела

Припадници Граничне полиције БиХ за девет мјесеци ове године евидентирали су 260 кривичних дјела, а надлежним тужилаштвима у БиХ достављено је 209 службених извјештаја, рекао је начелник Кабинета директора Граничне полиције БиХ Радиша Самарџија.
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ)

Због ових кривичних дјела пријављено је 355 физичких лица, и то 275 држављана БиХ, Србије 30, Турске девет, Хрватске 11, Бугарске два, Црне Горе седам, Албаније шест, Словеније два, Израела два, Њемачке четири, Кувајта три и по један држављанин Македоније, Холандије, Новог Зеланда и Уједињених Арапских Емирата.

Евидентирано је 12 кривичних дјела кријумчарења људи, каже Самарџија, као и пет кривичних дјела организовање групе или удружења за вршење кривичног дјела кријумчарење миграната.

За наведена кривична дјела надлежном тужилаштву поднесено је 13 службених извјештаја против 47 лица, а извршиоци су били држављани БиХ /27/, Србије /девет/, Турске /четири/, Хрватске /четири/, Бугарске /два/ и Албаније /један/.

Евидентирано је и почињење 75 кривичних дјела фалсификовања исправе, због чега је надлежним тужилаштвима поднесено 75 службених извјештаја, за шта је пријављено је 75 лица.

Привремено су одузета документа у 93 случаја /65 на улазу и 28 на излазу из БиХ/, за који постоји сумња да су фалсификовани, што је смањење за 18 документа или 16,22 одсто у односу на исти период претходне године када је одузето 111 докумената.

Евидентирано је 91 кривично дјело у вези са опојним дрогама, а прошле године их је било 51. Надлежним тужитељствима поднесено је 67 службених извјештаја, а пријављена су 102 лица, од којих су 93 држављани БиХ, пет држављани Хрватске и четири држављанина Црне Горе. Код надлежних судова прекршајно је процесуирано 143 лица за почињене прекршаје.

Током извјештајног периода, истиче Самарџија, по разним основама полицијски службеници Граничне полиције БиХ привремено су одузели 51 возило.

Разлози привременог одузимања возила су: 20 због фалсификовања исправе, 19 као средство извршења кривичног дјела, седам због илегалног увоза, четири због постојања потраге и једно због измјене карактеристика возила.

Због недопуштеног промета разних врста роба и избјегавања царинског надзора, Гранична полиција БиХ надлежним тужилаштвима поднијела је 45 службених извјештаја због 47 кривичних дјела, за која су пријављена 102 лица.

Пријављено је 97 држављана БиХ, два држављанина Србије и по један држављанин Хрватске, Словеније и Њемачке.

У извјештајном периоду приликом извршења 47 кривичних дјела привремено је одузето робе у вриједности 1.080.717,50 КМ, те новца у разним апоенима у противриједности 129.321 КМ.

Дио привремено одузете робе предат је у надлежност царинским и инспекцијским органима, док је дио депонован у сједиштима јединица Граничне полиције БиХ, наводи Самарџија.

Пронађена је и привремено одузета одређена количина оружја и муниције, а надлежним тужилаштвима поднесено је осам извјештаја за извршених 13 кривичних дјела, за која је пријављено 14 лица, од којих је девет држављана БиХ, три држављана Србије и по један држављанин Њемачке и Новог Зеланда.

Гранична полиција БиХ за девет мјесеци ове године, због извршења коруптивних кривичних дјела, надлежним тужилаштвима поднијела је службени извјештај због извршена два кривична дјела у којима су пријављена два лица - држављани БиХ.

Регистровано је и 14 других кривичних дјела, за која је надлежним тужилаштвима Гранична полиција БиХ доставила осам извјештаја против 11 физичких лица, од чега је једно непознато лице.

Извор: СРНА