latinica  ћирилица
03/12/2017 |  10:56 ⇒ 14:00 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Побољшати статус лица са инвалидитетом

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да ће парламент Српске, у оквиру своје надлежности, наставити са доношењем позитивних законских прописа како би био побољшан статус лица са инвалидитетом.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Поводом 3. децембра - Међународног дана лица с инвалидитетом, Чубриловић је у писаној изјави медијима истакао да цијело друштво треба да покаже хуманост и спремност да прихвати лица са инвалидитетом и омогући им остварење њихових права.

Чубриловић је подсјетио да је БиХ потписница Конвенције о правима лица са инвалидитетом, чиме се обавезала на образовање и запошљавање лица са инвалидитетом, али и на уклањање архитектонских баријера, наводи се у саопштењу из кабинета предсједника Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је напоменуо да је Народна скупштина недавном уградњом лифта отклонила и посљедње баријере, чиме је лицима са инвалидитетом омогућен несметан приступ свим канцеларијама и салама у Народној скупштини.

Он је рекао да је у служби Народне скупштине ангажована једна високообразована особа којој инвалидска колица нису препрека за предан и квалитетан рад.

- Све институције, републичке и локалне, морале би да отклоне физичке баријере за несметано кретање лица са инвалидитетом и да пронађу начин и запосле бар по једну особу са инвалидитетом на адекватно радно мјесто и тако покажу да физички инвалидитет није социјални и радни хендикеп - истакао је предсједник парламента Српске.

Чубриловћ је рекао да је неопходно да као одговорно друштво лицима са инвалидитетом отворимо врата свих предузећа, институција и школа.

- Наша морална дужност је да осигурамо лицима са инвалидитетом да добију прилику да учествују у свим аспектима живота, да имају приступ образовању, запошљавању, здравству, културним садржајима и свим услугама које су на располагању грађанима - нагласио је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је рекао да је неопходно пружити прилику и лицима са инвалидитетом да остваре право на запослење и да својим знањем и квалитетима допринесу развоју друштва.

- На тај начин показали бисмо да смо хумано и одговорно друштво, а помогли бисмо и центрима за социјални рад и другим институцијама које издвајају одређена средства за социјалну помоћ - закључио је Чубриловић.

Извор: СРНА