latinica  ћирилица
03/12/2017 |  14:48 ⇒ 14:51 | Аутор: РТРС

Гарић: Пресуда Младићу печат на сатанизацију српског народа

Члан Одбора за борачку заштиту Уједињене Српске Ненад Гарић изјавио је да је Хашки суд политички и антисрпски, а пресудом генералу Ратку Младићу дао је печат сатанизацији српског народа на овим просторима.
Уједињена Српска - Фото: СРНА
Уједињена СрпскаФото: СРНА

Гарић, који има чин пуковника, рекао је да је генерал Ратко Младић у очима Срба био и остао херој, те да није крив, без обзира што је осуђен на доживотну робију.

- Он је, вјероватно, крив зато и искључиво зато што је Србин - рекао је Гарић на конференцији за новинаре у Бијељини.

Према његовој оцјени, да би Младић био крив морао је наредити злочин, морао га је лично извршити, подстаћ и подржавати.

- На овом суду то није доказано. С тим у вези, морам рећи да честити Бошњаци и Хрвати то знају - знају да није крив, али с обзиром на то да се од првог дана води политика у којој се говори о агресији Срба, о геноциду, што је неспојиво са нашим политичким и војним руководством, то је општеприхваћено - рекао је Гарић.

Он је питао како је могуће да у земљи у којој је неко рођен буде агесор, те да би то онда значило да је ријеч о аутоагресији.

Хашки суд, подсјећа Гарић, основан је да би допринио, прије свега, помирењу народа на овим просторима, те да би дао сатисфакцију жртвама и да се на неки начин из свега изведе карактер рата на овим просторима.

Овај суд, међутим, наглашава Гарић, није одговорио овим циљевима и задацима које је поставио сам пред себе, јер је све вријеме давао сатисфакцију бошњачким жртвама, хрватским дјелимично, а српских жртава, према том истом суду, као да није ни било.

- Познато је да је у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло више од 30.000 Срба, од којих око 10.000 цивила - жена и дјеце. Злочини над Србима, нажалост, остали су некажњени - рекао је он.

Гариће је подсјетио да су Срби осуђени на више од 1.200 година затвора, док је за Хрвате изречено око 100 година, а за Бошњаке тек седам.

- Хашки суд искористио правну флоскулу "удруженог злочиначког подухвата", а у том случају крив је све и један војник. Та флоскула нигдје у западном правосуђу и законодавству не постоји - каже Гарић.

Посљедица свега је, упозорава он, да Суд БиХ ради по истој матрици као што је радио Хашки трибунал.

Гарић подсјећа да је Америка, односно Запад, планирао рат у БиХ желећи да разбије Југославију како би неутралисао велику државу у којој се преламају интереси Истока и Запада.

- Срби, а дјелимично и Хрвати, на нашим просторима испали су колатерална штета због интереса Запада који је тражио алиби за исламски свијет који уништавају како на Блиском истоку тако и у Африци и широм свијета, а преко заштите исламског свијета на овим просторима - у БиХ, Србији и на Косову - додао је Гарић.

Извор: СРНА